شرایط داوطلبی برای اهدای سلول بنیادی

بصیر،

ثمین رضوی در ارتباط با کمپین «سلول‌های طلایی» اظهارداشت: آغاز کمپین سلول‌های طلایی، از حرکت‌های فردی اعضا شروع شد. هر کدام از ما به‌نوعی با مشکلات مرتبط با بیماری‌های درگیر با سلول‌های بنیادی برخورد داشتیم و بعد از آشنایی با بانک سلول‌های بنیادی، سعی کردیم دوستان و اطرافیان خود را از وجود چنین مرکز و روش درمانی آگاه کنیم.

وی افزود: اغلب فعالین این کمپین به نحوی درد کشیده بوده و در بستگان نزدیک خود تجربه رویارویی با بیماری‌های مرتبط با سلول‌های بنیادی را داشتند، که این اتفاق خود نیروی محرکه تشکیل کمپین بود.

سخنگوی کمپین «سلول‌های طلایی» اضافه کرد: بعد از مدتی رفت و آمد به بیمارستان شریعتی و تبلیغات بصورت فرد به فرد میان آشنایان، در بانک سلول‌های بنیادی، با گروه‌های دیگری که آنها هم به‌صورت خصوصی افرادی را برای ثبت‌نام به بانک ‌می‌فرستادند آشنا شدیم و تصمیم گرفتیم که با همراهی همدیگر و سازماندهی و گسترش تبلیغات و فعالیت‌هایمان در چارچوب گروهی بزرگتر، قدم محکم‌تری برای بیماران نیازمند پیوند که گاهی سال‌ها در انتظار یافتن نمونه مشابه هستند، برداریم.

رضوی گفت: با همراهی چند انجمن خیریه مرد‌می ‌فعالیت‌های گسترده‌ای را برای تبلیغات آغاز کرده و ترجیح دادیم که به صورت تخصصی و متمرکز، تحت عنوان یک کمپین مرد‌می ‌مستقل به نام «سلول‌های طلایی» فعالیت کنیم.

وی افزود: تمام افراد سالم و فاقد سابقه بیماری خاص از 18 تا 55 سالگی ‌می‌توانند داوطلب اهدای سلول بنیادی باشند. این افراد با انجام یک آزمایش ساده خون در بانک اهداکنندگان ثبت‌نام ‌می‌کنند، سپس روی خون این افراد آزمایش انجام ‌می‌شود و نتیجه آن برای بررسی سازگاری با افراد بیمار نیازمند پیوند، به صورت محرمانه جهت جستجو در این بانک ثبت خواهد شد.

سخنگوی کمپین «سلول‌های طلایی»گفت: پس از مطابقت شرایط ژنتیکی یک بیمار و یک اهداکننده و انجام آزمایشات برای تایید سلامت داوطلب، با روشی مشابه اهدای خون، سلول‌های بنیادی را از خون محیطی جمع‌آوری و به فرد بیمار منتقل خواهند کرد.

رضوی ادامه داد:این روش هیچ عارضه و خطری برای اهداکننده نداشته و به‌سرعت ظرف چند روز سلول‌ها در بدن وی بازسازی خواهند شد. در حال حاضر این ثبت‌نام به صورت عمو‌می‌، فراگیر و رایگان، در بانک سلول‌های بنیادی واقع در بیمارستان شریعتی تهران و مرکز سپاس در سازمان انتقال خون جنب بیمارستان میلاد، انجام ‌می‌شود و در شهرستان‌ها بصورت خویشاوند درحال انجام است که امیدواریم با همت و توجه ویژه مسئولین  امکانات لازم برای ثبت‌نام رایگان داوطلبین غیرخویشاوند در شهرستان‌ها نیز فراهم شود.

وی گفت: به این منظور برای افزایش آگاهی هموطنانمان، بعنوان سفیران کمپین سلول‌های طلایی، نماد این کمپین را که دستبندهای طلایی رنگ است (برگرفته از روبان طلایی-نماد بین‌المللی آگاهی از سرطان کودک) به دست بسته و هر کدام سفیر و مبلّغ طرح درمانی ملی سلول‌های طلایی خواهیم بود.

وی ابراز گفت: امیدواریم در سراسر کشور با افزایش تعداد داوطلبین اهدا، هیچ بیماری برای پیوند، در انتظار یافتن نمونه مشابه (حتی با صرف هزینه‌های بالا برای جستجو در خارج از کشور) جان خود و فرصت زندگی را از دست ندهد.

سخنگوی کمپین «سلول‌های طلایی» اضافه کرد:تا کنون بیش از هشت هزار نفر در صفحات مجازی و حقیقی ما را در اطلاع‌رسانی‌ها یاری کرده‌اند، بارها و بارها برای یافتن اهداکننده پلاکت، اطلاعیه‌های ما بیش از 4هزار بار به اشتراک گذاشته ‌می‌شوند و کمتر از یک روز تعداد لازم برای اهدا هماهنگ می‌شوند و این بسیار موثر و مفید است، در حالی که بیمارانی که آگاهی یا ارتباطی با کمپین ندارند، با چسباندن کاغذهای تقاضای پلاکت روی دیوار بیمارستان‌ها، به‌سختی و زمان طولانی‌تری، پلاکت‌دهنده پیدا ‌می‌کنند، و این در شرایطی است که زمان برای بیماران بسیار حایز اهمیت است.

رضوی اضافه کرد: در خصوص ثبت‌نام برای اهدای سلول‌های بنیادی هم، بارها اعزام گروهی داشتیم، اما خیلی از افراد بعد از آشنایی از طریق تبلیغات بصورت مستقل و منفرد هم برای ثبت‌نام اقدام ‌می‌کنند، که از زمان فعالیت کمپین مرد‌می‌ سلول‌های طلایی میزان مراجعه و ثبت‌نام بسیار بالا رفته و آمار دقیق را ‌می‌توان از بانک سلول‌های بنیادی بیمارستان شریعتی جویا شد، اما به دلیل اینکه امکان تشابه فاکتورهای ژنتیکی یک بیمار با یکی از این داوطلبین اهدا، بسیار کم است، هرچه تعداد اعضای بانک بیشتر باشد امکان یافتن اهداکننده مناسب بیشتر است، پس نمی‌توان این مساله را با آمار و ارقام سنجید.

سخنگوی کمپین «سلول‌های طلایی» گفت: در این خصوص کشورهای پیشرفته، آمار بسیار قابل‌توجهی از تعداد داوطلبین اهدای سلول بنیادی داشته و بسیار ساده‌تر و سریعتر نمونه مشابه را برای پیوند پیدا ‌می‌کنند، اما در کشور ما در حال حاضر با توجه به تعداد بالای درخواست برای جستجو توسط بیماران، همچنان تعداد داوطلبین کم بوده و امیدواریم روز به روز استقبال بیشتر شود.

وی افزود: رنج سنی‌ای که ‌می‌توانند داوطلب اهدا باشند 18تا 50 سال است. در این بین، خانم‌ها و میانگین سنی 20 تا 30 سال بیشتر اعلام آمادگی کرده‌اند و آقایان به‌خاطر ساعت کاری و مشغله‌های بیشتری که دارند تعداد کمتری از اهداکنندگان ما را تشکیل ‌می‌دهند.

رضوی خاطر نشان کرد:کمپین سلول‌های طلایی با «جمعیت امام علی» همکاری دارد و دو سایت اهدای سلول‌های بنیادی بیمارستان شریعتی و سایت سپاس را در کمپین خود معرفی کرده و برای جذب و ارتباط داوطلبین اهدا، با این مراکز همکاری ‌می‌کند. همچنین در کنار کمپین سلول‌های طلایی، کمپین اهدای عضو نیز فعال است و چالش 1=8 با هدف تشویق مردم به اهدای عضو فعالیت ‌می‌کند.1=8 اشاره‌ای نمادین به خطوط کف دست انسان دارد و این حقیقت که اعضای بدن یک نفر ‌می‌تواند هشت نفر دیگر را نجات دهد.

رضوی گفت: ما بیماران خردسالی را می‌شناسیم که وقتی برای آزمایش یا نمونه‌گیری از مغز استخوان به تهران ‌می‌آیند، تنها هستند یعنی والدین آنها مشغول دوندگی برای کارهای اداری و …هستند یا اینکه تحمل دیدن درد فرزندشان را ندارند، اعضای کمپین مثل خواهر و برادر این بیماران کنارشان هستند، به جرات ‌می‌توانم بگویم ما توانستیم در مواردی که بیماران به ما مراجعه می‌کنند، حا‌می‌ معنوی خوبی برای آنها باشیم چون اغلب اعضای ما عزیزانی درد کشیده و آشنا با مشکلات بیماران هستند.

رضوی اضافه کرد: تنهایی، غربت و نگرانی‌های ناشی از مخارج و ناامیدی و … مشکلات سختی است که خانواده‌های بیماران با آن روبه‌رو هستند، حداقل تلاش کمپین ما، کاهش این مشکلات است، با وجود اینکه سرمایه و بودجه خاصی نداریم اما در مواقع بحرانی با تمام توان سعی کرده‌ایم از آنها حمایت مالی داشته باشیم و تلاشمان ‌بر این بوده که کمک حال این افراد باشیم، با همه این اوصاف کمپین سلول‌های طلایی زیر نظر بانک سلول‌ها فعالیت ‌می‌کند و هنوز بعنوان سمن یا سازمان مردم‌نهاد مستقل ثبت نشده است که بتواند به صورت مستقل مجوز تامین هزینه‌های درمان را داشته باشد.

سخنگوی کمپین «سلول‌های طلایی» گفت: امیدواریم با ثبت کمپین بعنوان یک سمن مستقل، امکان فعالیت رسمی ‌در زمینه جمع‌آوری کمک‌های مرد‌می‌ برای بیماران نیازمند پیوند را نیز پیدا کنیم./آ

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا