دو گروهی که باید از شر آنها به خدا پناه برد
بصیرنیوز،قرآن کریم در بیانات مختلف شناسایی دشمنان و آماده سازی برای مقابله با آنان، را امری بسیار ضروری و لازم میداند؛ ضمن اینکه هدایت و مصونیت از انحراف در زندگی و دستیابی به کمالات و خوشبختی دنیوی و اخروی، را نیز دارای نقش و جایگاه مهم و اساسی میداند. در حقیقت هنر قرآن افزون بر معرفی دشمن و شیوه های او، شناساندن راه مقابله با آن نیز است. در ادامه این یادداشت را به نقل از تبیان بخوانید.

ترک معصیت
راه دیگر قرآن برای مقابله با شیطان، انجام تکالیف و ترک معصیت است. انسان با انجام وظیفه شرعی، بینی شیطان را به خاک میمالد. او هیچ سلطهای بر چنین انسانی ندارد؛ چرا که سلطه او فقط بر افراد گنهکار است: «هَلْ أُنَبِّئُكُمْ عَلَى مَن تَنَزَّلُ الشَّیَاطِین* تَنَزَّلُ عَلَى كُلِّ أَفَّاكٍ أَثِیمٍ»؛ «آیا شما را خبر دهم كه شیاطین بر چه كسى فرود مىآیند، بر هر دروغ زن گناهكارى فرود مىآیند» (۲)
حضرت موسی (علیه السلام) با پناه بری به خدای متعال از شر هر متکبری میگوید: «وَقَالَ مُوسَى إِنِّی عُذْتُ بِرَبِّی وَرَبِّكُم مِّن كُلِّ مُتَكَبِّرٍ لَّا یُؤْمِنُ بِیَوْمِ الْحِسَابِ»؛ «و موسى گفت من از هر متكبرى كه به روز حساب عقیده ندارد به پروردگار خود و پروردگار شما پناه بردهام» (۴) گفتار حضرت موسی (علیه السلام) نشان میدهد که افرادی با این دو ویژگی تکبر و عدم اعتقاد به قیامت به قدری آدمهای خطرناکی محسوب میشوند که باید از شر آنان به خدای سبحان پناه برد؛ زیرا تکبر سبب میشود جز خودش و افکارش را نبیند و عدم ایمان به روز حساب نیز سبب میشود که هیچ حسابی در برنامه و کار او نباشد. (۵)
پناه بردن از شر جهالت
«وَرَاوَدَتْهُ الَّتِی هُوَ فِی بَیْتِهَا عَن نَّفْسِهِ وَغَلَّقَتِ الأَبْوَابَ وَقَالَتْ هَیْتَ لَكَ قَالَ مَعَاذَ اللّهِ إِنَّهُ رَبِّی أَحْسَنَ مَثْوَایَ إِنَّهُ لاَ یُفْلِحُ الظَّالِمُونَ»؛«و آن [بانو] كه وى در خانه اش بود خواست از او كام گیرد و درها را [پیاپى] چفت كرد و گفت بیا كه از آن توام [یوسف] گفت پناه بر خدا او آقاى من است به من جاى نیكو داده است قطعا ستمكاران رستگار نمىشوند» (۸) وقتی عشق به حضرت یوسف (علیه السلام) در اعماق جان همسر عزیز مصر پنجه افکند، به خیال خود تمام مقدمهها را آماده کرده بود. از آن حضرت تقاضای کامجویی نمود، ولی آن حضرت پاک و پرهیزگار جز به خدای سبحان نمیاندیشید و قلبش تنها در گرو عشق آن ذات مقدس بود. اما همه جریانها را به سوی لغزش و گناه مشاهده کرد و هیچ راه ظاهری برای خود باقی ندیده بود، در پاسخ زلیخا فرمود: «به خدا پناه میبرم» و به او فهماند که هرگز با داشتن پناهگاه محکمی مثل خداوند متعال در برابر خواستههای نامشروع وی تسلیم نخواهد شد؛ چون برای خداوند قادر خلوت و جلوت یکسان است. انسان در هر موقعیتی میتواند به او پناه ببرد و به یقین مطمئنترین پناهگاه است.
پی نوشتها:
۱. نحل: ۹۹ و ۱۰۰.
۲. شعراء: ۲۲۱ و ۲۲۲.
۳. لسان العرب، ج۶، ص ۷۱.
۴. غافر: ۲۷.
۵. تفسیر نمونه، ج ۲۰، ص ۸۰.
۶. هود: ۴۶.
۷. هود: ۴۷.