آیا میدانستید این غذاها را اشتباه مصرف میکردید؟
بصیرنیوز،حتی اگر مقدار زیادی میوه و سبزیجات میل میکنید و از همه غذاهای فوقالعادهای که در فروشگاهها پیدا میشود خبر دارید، تنها نیمی از راه را رفتهاید. نیم دیگر: درک اینکه چگونه میشود از این غذاها بیشترین استفاده را برد. این متن را به نقل از کرمانی بخوانید.
با چند متخصص تغذیه حرفهای صحبت کردیم تا به ما بگویند چه اشتباهاتی مرتکب میشویم که باعث میشود نتوانیم بیشترین مقدار ویتامین و مینرال را از غذاهایی که میخوریم دریافت کنیم.
دانه کتان
این دانههای کوچک مقدار زیادی مزایا داخل خود دارند: دانه ی کتان حاوی مقدار زیادی فیبر، امگا ٣ و لیگنانها است. لیگنانها مواد شیمیایی گیاهی هستند که خواص ضد سرطان دارند. بدن نمیتواند دانهی کامل کتان را هضم کند به همین دلیل ریختن یک مشت از آن در آبمیوه یا ماستی که میل میکنید شاید آنچنان موثر نباشد. متخصصان توصیه میکنند دانههای کتان را قبل از استفاده ابتدا خوب خرد کنید یا میتوانید خرد شده ی آن را خریداری کنید. با این کار بیشترین بهره از دانههای کتان را خواهید برد.
چای سیاه
بسیاری از مردم جهان چای سیاه را یکی از نوشیدنیهای هر روز خود میدانند. اما قبل از اینکه برای خود یک فنجان چای بریزید مطمئن شوید که قبل از آن شیر نخورده باشید. تحقیقات نشان داده درحالیکه اضافه کردن مقداری شیر به چای به خواص آنتیاکسیدانی آن آسیبی نمیرساند، اما در مقدار بالاتر میتواند خاصیت هر دو را از بین ببرد. پروتئین موجود در شیر به ترکیبهای موجود در چای میچسبند، و این امر کار جذب ترکیبهای گیاهی چای را برای بدن سخت میکند.
بروکلی
همه این را میدانیم که میتوانیم آنقدر بروکلی بخوریم تا خسته شویم. اما اگر بخواهیم بیشترین بهره را از این سبزی چلیپائی ببریم نباید آن را آب پز یا سرخ کنیم. بروکلی سرشار است از ویتامین C، کلروفیل، آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضد سرطانی. و در یک تحقیق که توسط محققان چینی انجام شد مشخص شد بخارپز کردن بهترین روش پخت بروکلی است. آب پز کردن و سرخ کردن آن موجب میشود بسیاری از مواد مغذی بروکلی از بین بروند.
توتفرنگی
یکی از بهترین لذتهای بهار گاز زدن توتفرنگی های رسیده بهاری است مخصوصا زمانی که بدانید با هر گاز فیبر، ویتامین C، و آنتیاکسیدان جذب میکنید. برای اینکه بیشترین بهره را از توتفرنگی ببرید تا جایی که ممکن است آنها را برش ندهید.
برخی مواد مغذی مخصوصا ویتامین C به نور و اکسیژن حساس هستند. وقتی توت فرنگی را برش می دهید سلول های بیشتری از آن در معرض نور و اکسیژن قرار میگیرند و خاصیت خود را از دست میدهد. به همین دلیل خرید میوه و سبزیجاتی که از قبل خرد شده یا برش داده شدهاند توصیه نمیشود و متخصصان میگویند بهتر است خورده نشوند. محصولات یخ زده نیز بسیاری از مواد مغذی خود را از دست دادهاند و استفاده از جایگزینهای تازه بیشتر توصیه میشود. همچنین از خرید محصولاتی که مسیر زیادی را پیمودهاند تا به دست شما برسند نیز آنچنان که باید مواد مغذی ندارند. ( منظور مسافت بسیار طولانی است )
سیر
بر خلاف ویتامین C، آلیسین (آنزیم ضد سرطانی که در سیر پیدا میشود) از اینکه در تماس با هوا باشد بهره میبرد. به این منظور، بگذارید سیر خرد شده قبل از پخت به مدت ده دقیقه در معرض هوای آزاد قرار بگیرد، این کار باعث می شود ترکیب موجود در سیر کاملا فعال شود.
غلات کامل و لوبیاها
غلات کامل و لوبیاهای خشک حاوی آنتیاکسیدان و ترکیبی به نام phytates هستند، که به ویتامینها و مینرالهای غذا میچسبند و مانع جذب آنها میشوند. غلات سبوسدار سالم و دست نخورده که هنوز لایه بیرونی دارند، مانند گندم باید یک شب در آب خیس بخورند تا ترکیب phytates از آنها آزاد شود. خواباندن در آب نه تنها باعث میشود بیشترین بهره را از چنین مواد غذایی ببرید بلکه کمک می کند دستگاه گوارش نیز کمتر کار کند.
ماست
همه با ماده آبکی که بالای ماست میایستد آشنا هستیم، بیشتر ما آن مایع را در سینک ظرف شویی خالی میکنیم. آن مایع وی نام دارد و حاوی پروتئین و ویتامین B12 است، در کنار مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر ماست را تبدیل به یک سوپر غذا میکند. به جای اینکه این مایع را دور بریزید ماست را هم بزنید تا با کل ماست ترکیب شود و بتوانید از تمام مزایای آن بهره ببرید.
یک نکته دیگر نیز وجود دارد که باید به آن اشاره کرد، اگر در کنار ماست غذایی تند مانند مرغ یا گوشت بره با کاری استفاده کنید پروبیوتیک موجود در ماست جذب بدنتان نمیشود. باکتری های زنده موجود در پروبیوتیک تحمل تندی را ندارند و در فرآیند هضم نابود میشوند. با این حال همچنان میتوانید پروتئین، کلسیم، و ویتامین D جذب کنید.
گوجه فرنگی
گوجههای انگوری تازه طعم فوقالعادهای به سالاد و ساندویچ اضافه میکنند، اما اگر میخواهید لیکوپن (ماده مغذی گیاهی ضد سرطان) موجود در آن را جذب کنید بهتر است بپزیدشان. محققان دانشگاه کرنل نیز می گویند اگر گوجه فرنگی در دمای ١٩٠ درجه فارنهایت قرار بگیرد محتوای آنتیاکسیدانیش افزایش می یابد.
گوشت کبابی
همه گوشت کبابی را دوست دارند اما مواظب قسمتهای کاملا سوختهی گوشت باشید. کباب کردن گوشت روی آتش میتواند خطر سرطان را افزایش دهد. موسسه ملی سرطان دو ماده شیمیایی بالقوه سرطان زا را اعلام کرده است آمین هتروسیکلیک (HCAs) و هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقه (PAH) که زمان پخت گوشت در درجه حرارت بالا به وجود میآیند. برای تشخیص سالم بودن گوشت به رنگ آن اکتفا نکنید بلکه با استفاده از دماسنج مخصوص حرارت گوشتها را چک کنید تا بیش از حد بالا نرود.
مارچوبه
در بیشتر مواقع برای پخت مارچوبه از روش آبپز استفاده میشود. اما تحقیقات نشان داده این روش پخت ویتامین C موجود در مارچوبه را از بین میبرد. به جای این کار توصیه میشود مارچوبه را بخارپز کنید یا خیلی سریع روی اجاق تفت دهید. به این نکته توجه کنید که مارچوبه نباید حالتی خمیری پیدا کند. بعد از بخار پز کردن مارچوبه آب طعمدار شده را دور نریزید چون حاوی ویتامین و مواد معدنی است و میتوانید در غذاهایی مانند سوپ از آن استفاده کنید.