اجرای پیش از موعد برجام فاجعه است / هتاکی به آیت الله به بهانه گفتگو با هاشمی!

بصیر، روزنامه های دوشنبه 6مهر 1394 به موضوعاتی همچون تذکر رهبر انقلاب به حکام سعودی، اجرای پیش از موعد برجام، سخنان دبیر شورای امنیت ملی و سخنان رئیس جمهور در گفتگو با cnn پرداخته است.
حکام سعودی عذرخواهی کنند
روزنامه اصولگرای وطن امروز بیانات روز گذشته رهبر انقلاب در درس خارج فقه در رابطه با فاجعه منا را در تیتر یک خود منعکس نموده است: دنیای اسلام سوالات زیادی در این باره دارد و حکام عربستان بهجای فرافکنی، باید با عذرخواهی از امت اسلامی و خانوادههای داغدار، مسؤولیت خود را در این حادثه سنگین بپذیرند و به لوازم آن عمل کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای، حادثه تلخ منا و تبدیل شدن عید قربان به عزای امت اسلامی را یادآور شدند و افزودند: انسان لحظهای نمیتواند خود را از این غم فارغ بداند و این غم در چند روز اخیر بر دلهای ما و همه مسلمانان سنگینی میکند. رهبر انقلاب، فرافکنی حکام عربستان و سر باز زدن از پذیرش مسؤولیت این فاجعه را نادرست و اقدامی عقیم و بیاثر خواندند و گفتند: دنیای اسلام سوالات زیادی دارد و جان باختن بیش از هزار نفر در این حادثه مساله کوچکی نیست، بنابراین جهان اسلام باید برای این مساله فکری کند. ایشان همچنین تأکید کردند: این قضیه فراموش نخواهد شد و ملتها به طور جدی آن را دنبال خواهند کرد و سعودیها نیز باید به جای فرافکنی و متهم کردن این و آن، مسؤولیت خود را بپذیرند و از امت اسلامی و خانوادههای داغدار عذرخواهی کنند.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با درخواست نماینده ولیفقیه و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برای دفن جانباختگان فاجعه منا در گلزارهای شهدا، موافقت کردند.
درخواست وزیر امور خارجه ایران برای ملاقات وزیر خارجه سعودی رد شد
وطن امروز : در روزهایی که ایران بشدت نسبت به بیکفایتی در وقوع فاجعه منا و همچنین رفتارهای زننده و غیرانسانی با زائران ایرانی، خشمگین است؛ شنیدن خبر نپذیرفتن درخواست جواد ظریف برای ملاقات با عادل الجبیر مانند نمکی است که بر زخم پاشیده شود. به گزارش
«وطن امروز»، روز گذشته روزنامه سعودی الحیات چاپ لندن، مدعی شد الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی درخواست جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای ملاقات با خود را رد کرد! به نوشته الحیات، عادل الجبیر «درخواست شفاهی» جواد ظریف را برای دیدار نپذیرفت. براساس گزارش این روزنامه، وزیر سعودی این درخواست ظریف را «نامقبول» دانست چراکه براساس درخواست طرف ایرانی، موضوع گفتوگو، حادثه منا بوده است.
نکته قابل تامل درباره رد درخواست ملاقات ظریف توسط جبیر، اعلام این خبر توسط سعودیها است. یعنی آنها نه تنها درخواست وزیر امور خارجه ایران برای ملاقات و گفتوگو درباره حادثهای که به احتمال زیاد جان قریب به 400 ایرانی را گرفته است، نپذیرفتند بلکه بلافاصله این عدم پذیرش درخواست ملاقات را رسانهای کردند! این رفتار توهینآمیز سعودیها البته در ماجرای رفتار با زوار و اکیپ ایرانی حاضر در عربستان نیز به گونهای دیگر رخ داده است. براساس گزارشات دریافتی، تاکنون رفتارهای زنندهای با پزشکان ایرانی حاضر در عربستان صورت گرفته است و تیم پزشکی نه تنها از رفتار پلیس سعودی ناراضی است بلکه نسبت به عواقب وخیم رفتارهای سعودیها در به خطر انداختن جان مصدومان حادثه نیز ابراز نگرانی کردهاند.

علی جنتی با اشاره به حادثه منا و اعزام هیأتی از ایران برای بررسی وضعیت زائران ایرانی در عربستان، گفت: صدور ویزا برای هیأت ایرانی جهت اعزام به عربستان همچنان با مشکل مواجه است. به نظر میرسد دولت سعودی تعمد دارد که مقامات جمهوری اسلامی را به کشورشان راه ندهد. به گزارش مهر، وی با بیان اینکه محمد جواد ظریف در نیویورک مساله را پیگیری میکند، اظهار داشت: وزیر امور خارجه در نیویورک درخواست ملاقات با وزیر خارجه عربستان داشته که این درخواست با سردی و عدم موافقت این مقام سعودی مواجه شد. جنتی با تاکید بر اینکه رفتارهای مقامات سعودی حاکی از آن است که عمدا اجازه ورود مقامات ایرانی به عربستان را نمیدهند، ادامه داد: با این حال ممکن است سیدحسن قاضیزادههاشمی، وزیر بهداشت و درمان تنها برای اقدامات پزشکی اجازه ورود به عربستان را داشته باشد.
دولت علیه سعودیها انقلابی باشد
رفتار دولت در قبال فاجعه منا تنها مورد انتقاد دانشجویان قرار نگرفته بلکه بزرگان قوم و مراجع تقلید نیز از مواضع دولت در قبال فجایع آلسعود ناراضی هستند. روز گذشته آیتالله هاشمیشاهرودی، نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری به مواضع دولتیها در قبال فاجعه منا واکنش نشان داد و خواستار آن شد تا آنها مواضعی انقلابی علیه آلسعود اتخاذ کنند.
وی با اشاره به اینکه این مسیر، مسیر تردد بیشتر ایرانیان و شیعیان بوده است که بدون ابلاغ قبلی و هماهنگی و به صورت ناگهانی مسدود شده، این فاجعه هولناک را غیرطبیعی و توطئهآمیز ارزیابی کرده و رژیم سعودی را متهم اصلی کشتار عظیم حاجیان در این فاجعه بزرگ دانست.
نایب رئیس مجلس خبرگان با اشاره به تعداد کثیر کشتهشدگان ایرانی این فاجعه انسانی، برخورد اصولی و انقلابی مسؤولان را در همه سطوح خواستار شد و از همه سازمانهای اسلامی و علما و دانشمندان مسلمان و دولتهای اسلامی برای برخورد قاطع با دولت سعودی و تلاش برای تشکیل کمیته حقیقتیاب و تحقیق و تفحص در باب این جنایت خونبار دعوت کرد.
مردم ايران نميخواهند در گذشته بمانند
روزنامه اصلاح طلب آرمان با حمله به کسانی که منتقد عملکرد دولت در زمینه پیگیری ایرانیان قربانی شده در فاجعه منا بودند، به گزارشی از دیدارهای حسن روحانی در نیویورک پرداخته و نوشت:
نمايه بارز تغيير و تحولات منطقهای تلاش آمريكاييها براي گفتوگو پيرامون سوريه با ايران و در جمله جالب توجه بان كي مون دبيركل سازمان ملل متحد خطاب به حسن روحاني نمود دارد، آنجايي كه ميگويد: رسانههاي همگاني به طور گسترده سفر شما را به سازمان ملل متحد پوشش ميدهند و اين نشاندهنده جايگاه شما در ايفاي نقش سازنده در منطقه است. نكته جالب توجه نيز در اين ميان آن است كه با وجود توجه دنيا به سفر روحاني و تبعات و تاثيرات قابل توجه آن در مسير پيش روي كشور، در داخل برخي تندروها در اظهاراتی عجيب و غريب كه بوي بهانه جويي و ايراد گيري ميدهد با سوءاستفاده آشكار سياسي از حادثه دلخراش منا مدعي ميشوند كه روحاني بايد سفر خود به نيويورك را به واسطه اين حادثه كان لم يكن كرده و به تهران باز ميگشت!
دكتر حسن روحاني رئيسجمهور کشورمان شامگاه شنبه به وقت نيويورك در جمع ايرانيان خارج از كشور حضور يافت و با توجه به حصول توافق هستهاي خواستار حضور هر چه فعالانه تر آنان در فضاي اقتصادي كشور شد.
وی با اشاره به برنامه دولت براي عبور از اقتصاد تك محصولي و وابسته به نفت و توفيقات دولت در اين زمينه اين دستاوردها را مجابكننده طرف غربي براي نشستن پاي ميز مذاكره عنوان كرد.
روحاني در بخش ديگري از سخنان خود به نياز ۱۵۰ميليارد دلاري سالانه اقتصاد ايران به سرمايهگذاري اشاره و فرصت پس از توافق را براي جلب سرمايهگذاران خارجي و ايرانيان خارج از كشور ايدهال عنوان كرد. رئيسجمهوري در پايان جلسه نيز با اشاره به اقدامات ناخوشايند و اشتباهات آمريكاييها عليه ايران و مردم كشور، عذرخواهي آمريكاييها در اين موارد را نشانه شهامت دانست كه ميتواند پس از آن با اصلاح مسير به كاهش خصومت بينجامد.

اروپاييها بيش از همه ضربه تحريم را خوردند
دكتر حسن روحاني در ديدار «دونالد تاسك» رئیس شوراي اروپا گفت: اعضاي اتحاديه اروپا در دوران تحريم، بيشترين ضرر را متحمل شدند و در دوره جديد بايد به گونهاي روابط ايران و اتحاديه اروپا را بازسازي كرده و گسترش دهيم كه اين گذشته جبران شود.
رئیس شوراي اروپا نيز بر اجراي سريع و دقيق برجام تاكيد كرده و درباره تحولات منطقهاي نيز گفت: اتحاديه اروپا به همكاري ايران نياز دارد و بدون شما نميتوانيم مشكلات را حل كنيم. دونالد تاسک به مساله گسترش تروريسم در سوريه اشاره كرده و افزود: موافقم كه بايد اولويت مشترك در سوريه پيدا كنيم و ما آمادگي داريم كه در زمينه رسيدن به يك فهم مشترك و راه حلهاي موجود در سوريه، با ايران گفتوگو كنيم.
پس از اجراي توافق نوبت به مسايل ديگر ميرسد
رئيسجمهوري در جريان سومين سفر خود نيز مورد توجه ويژه رسانههاي بينالمللي است. حسن روحاني علاوه بر مصاحبه با راديو صداي ملي آمريكا كه هنوز متن آن انتشار نيافته با سيانان نيز گفتوگو داشت. در خلاصهاي كه از اين مصاحبه انتشار يافته، رئيسجمهوري درباره آينده روابط و تعاملات ميان ايران و آمريكا، گفت: اگر تعهد جدي در اجراي توافقات هستهاي و لغو كامل تحريمها ببينيم، شايد امكان گفتوگو در ساير مسائل هم فراهم شود.
رئيس دولت ايران با اشاره به سوابق ناخوشايند عملكردي آمريكا در قبال ايران و ناراحتي مردم از آن اظهار کرد: البته مردم ايران خواستار اين هستند كه در چارچوب روابطي درست و سازنده و مبتني بر احترام متقابل، تنشها كاهش يابد. وي فاصله بين ايران و آمريكا را زياد دانست و تصريح كرد: مسائل بسياري بايد جبران شود و مهم اين است كه نگرش و رفتار عوض شود. ملت ايران نمي خواهند در گذشته بمانند اما نمي پسندند كه گذشته ادامه يابد. رئيسجمهوري گفتوگوي مستقيم با آمريكا در موضوع سوريه را رد كرد اما گفت كه از طريق اتحاديه اروپا و سازمان ملل به طور غيرمستقيم تبادل نظر ميكنيم و اولويت حل بحران سوريه را تقويت حكومت مركزي و مبارزه با تروريستها و جلوگيري از افزايش خشونت خواند. حجتالاسلام روحانی با اشاره به تحولات يمن، عملكرد عربستان را تقبيح كرده و خاطرنشان كرد كه سعوديها همه فكر و ذكر خود را به كشتار در يمن معطوف كردهاند و از حفظ امنيت داخلي خود بازماندهاند.
جفاست
روزنامه اصلاح طلب اعتماد در گزارشی از سخنان رئیس شورای امنیت ملی نوشت: محدودسازي حلقه همراهان انقلاب و پيگيري سيا ست متهمسازي جفاي غير قابل جبران است.
دبير شوراي عالي امنيت ملي هم خبر دارد، هم هشدار و هم گلايه. علي شمخاني ديروز روز پركاري داشت. از يك سو خبر از ورود به مرحله اجرايي برجام داد كه در صورت عمل طرف مقابل به تعهداتش از اين مرحله عبور خواهيم كرد. كمي بعدتر هشدار داد؛ هشدار به آنهايي كه در تلاش هستند تا حلقه همراهان انقلاب را محدود و سياست متهمسازي را به جاي جذب حداكثري دنبال كنند. سياستي كه آن را «جفاي غير قابل جبران» به گفتمان انقلاب ميداند. علي شمخاني اما از دو دسته گلايه دارد؛ يكي آنهايي كه جاهلانه يا تعمدانه اعلام كرده بودند كه با نتيجه برجام همه مشكلات حل ميشود و يكي هم آنهايي كه در خصوص بحث بازرسيها از پارچين به تعبير او «بي انصافي» كردهاند.
دبيرشوراي عالي امنيت ملي گفت: گسترده كردن پهنه تابش آفتاب ولايت و پيگيري اجراي مطالبه رهبري در فعالسازي كرسيهاي آزاد انديشي در دانشگاه اصليترين رسالت دانشجويان و دانشگاهيان است.

نماينده رهبر معظم انقلاب در شوراي عالي امنيت ملي بيان كرد: يكي ديگر از مسائلي كه به نظر ميرسد در فجايع مكه دخيل بوده دغدغه آل سعود از شعار مرگ بر اسراييل در ايام حج بوده چراكه مسجد الاقصي مورد تعرض صهيونيستها بوده و نيروهاي امنيتي سعودي به جاي امنيت فضاهاي باز و بسته حج به دنبال حاشيههاي سياسي بودهاند. امير دريابان شمخاني گفت: كميته حقيقت ياب ايران در كنار ساير كشورهاي مسلمان با حساسيت ابعاد حقوقي، سياسي و اجتماعي فجايع حج امسال را دنبال ميكند.
گفتگوی دو آیت الله؛ محال یا ممکن؟
روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد در گزارشی امکان دیدار آیت الله مصباح یزدی و هاشمی رفسنجانی را بررسی کرده است؛ گزارشی که طبق مشی همیشگی رسانه های اصلاح طلب از بی طرفی به دور مانده است و با جسارت و غرض ورزی تمام به آیت الله مصباح یزدی حمله کرده است:
این روزها اوضاع بر وفق مرادش است. توپ در زمین او افتاده است و همه چیز به او بستگی دارد. چشم ها به دهان او دوخته شده است تا «بله» یا «خیر»ی از آن خارج گردد و خبر بدهد که میل به آشتی، قصد صلح، عزم حصول وحدت و اتحاد، تصمیم به خاتمه دادن به عتابههای یکطرفهاش را دارد یا نه. قرار است یک روزی اگر آیت الله مصباح دوست داشته باشد به آیتالله حائری شیرازی اعلام کند که: «می خواهم با آیتالله هاشمی رفسنجانی دیداری داشته باشم».
داستان از این قرار است که آیتالله حائری شیرازی، در جریان برگزاری اجلاس خبرگان از جلسه خصوصی خود با آیتالله مصباح یزدی درباره هاشمی رفسنجانی خبر داده است و گفته است که : ما درباره آقای هاشمی خیلی باهم صحبت کردیم و بنده حرفهایم را زدم و آقای مصباح هم دلایلش را گفت.من، نه اعتقاد دارم که آیتالله مصباح یک سر سوزن برای نفس حرف میزند و نه اعتقاد دارم که این بنده خدا (هاشمی رفسنجانی) آدمی مسخ شده است که عقلش دچار زوال شده؛ اینکه میگویم آقای مصباح صدرصد متدیّن است، به معنای این نیست که آقای هاشمی قدرتطلب و دنیاپرست است. منتهی به نظرم بین اینها تفاوت فکری و اندیشهای درباره مسائل مختلف وجود دارد.در این جلسه به آقای مصباح گفتم، شما که میگویید امام با هرکس چند دقیقه مینشست او را میشناخت، چطور همین امام، آقای هاشمی را نشناخته است. مگر همین امام نبود که از آقای هاشمی تقدیر میکرد و ایشان را دوست میداشت اما هر چه گفتم، آقای مصباح گفت، بحث من درباره گذشته نیست، درباره حال فعلی ایشان است، در گذشته خدماتی داشته و امروز اینطور شده است.
بنده به آقای مصباح گفتم، خب، شما چرا نمیآیید با آقای هاشمی صحبت کنید، بحث کنید و حرفتان را بزنید، بازهم آقای مصباح دلایلی آورد و در نهایت من از ایشان خواستم یک جلسه خصوصی 2 نفره با آقای هاشمی را بپذیرد اما هرچه گفتم، ایشان قبول نکرد و در نهایت مقرر شد که ایشان درباره این موضوع(جلسه با هاشمی) به من خبر دهد.»

گام های لاک پشتی در راستای استیفای منافع انقلاب
حال گوی و میدان در دستان اصلی ترین حامی محمود احمدی نژاد افتاده است. او است که باید برود و فکر هایش را بکند و سود و زیان این ملاقات را آن هم درست در آستانه انتخابات مجلس خبرگان رهبری بسنجد! احتمالا اگر آیت الله مصباح تنها اندک زمانی از افکار دلواپسانه خود دست بکشد، می تواند به راحتی استنتاج نماید که آشتی با یار امام و رهبری و دراز کردن دست دوستی به سمت وی، حتی اگر از ته دل هم نباشد سودمند تر از آن است که در تصورش بگنجد. یکی از اصلی ترین ثمره آن می تواند در میان افکار عمومی این مهم باشد که پدر معنوی جبهه پایداری در مرامش تنها ایراد خطابه های تند و تیز و یکطرفه برای سران نظام با عقیده مخالف با او همچون آیت الله هاشمی و حسن روحانی نیست بلکه آیین مذاکره و گفتگو را نیز بلد است و اگر پای صلح و منافع انقلاب به میان آید می تواند گام هایی هرچند لاکپشتی بردارد.گرچه چنین رویکردی بعید به نظر می آید!
در مسلک این ها، گفتگو معنا ندارد
آنچه به ظاهر رخ می نماید این است که پدر معنوی جبهه پایداری، اهل گفتگو و مذاکره نیست و همانند رئیس جمهوری که برایش حکم معجزه هزاره سوم را داشت و معتقد بود که امام زمان (عج) رایش بر احمدی نژاد بوده است، به تریبون های یکطرفه برای کوباندن مخالفینش علاقه مند است که فقط بتازاند.
گمانه زنی های فراوانی درباره دیدار آیت الله مصباح با آیت الله هاشمی وجود دارد اما همانقدر که احتمال صورت نگرفتن این دیدارقوی است شانس انجام گرفتن این ملاقات هم کم نیست چراکه تجارب گذشته نشان داده است که دلواپسان و جبهه پایداریها همواره در آستانه انتخابات ها جامه ای دیگر بر تن می کنند و به صورت غیر قابل پیش بینی ظاهر میشوند.
اجرای برجام فاجعه آفرین است مجلس اجازه ندهد
روزنامه کیهان در گزارشی از عواقب اجرای زودهنگام و پیش از تائید برجام توسط مجلس نوشته است: در حالی که هنوز مجلس نظر و رای خود درباره توافق هستهای را اعلام نکرده است، یک مقام بلندپایه دولت اعلام کرد برجام وارد فاز اجرایی شده است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی یک روز پس از جمعبندی مذاکرات هستهای در وین(24 تیرماه)، در پاسخ به نامه رئیس جمهور به دو نکته اساسی اشاره فرمودند؛ «متنی که فراهم آمده با دقت ملاحظه و در مسیر قانونی پیشبینی شده قرار گیرد» و «در صورت تصویب، مراقبت از نقض عهدهای محتمل طرف مقابل صورت گرفته و راه آن بسته شود.»
متاسفانه علی رغم گذشت بیش از دو ماه از پایان مذاکرات، دولت به بهانههای مختلف از ارائه لایحه برجام به مجلس خودداری کرده و هیچ نشانهای از عزم دولت برای این تکلیف قانونی نیز دیده نمیشود.

تاکتیک دولت: راه بینداز، جا بینداز!
نکته تاسف بارتر آنکه دولت با دستپاچگی و عجله، پیش از طی مسیر قانونی اجرای برجام را نیز کلید زده است. به نظر میرسد دولت با اتخاذ تاکتیک « راه بینداز، جا بینداز!» سعی در دور زدن مجلس داشته و میخواهد نمایندگان مجلس را در عمل انجام شده قرار دهد.
در همین زمینه روحانی چندی پیش در مصاحبهای اعلام کرد نظر مجلس درباره توافق هسته ای، مخالف نظر مردم نخواهد بود! حال آنکه خواسته مردم از توافق، لغو کلیه تحریمها و ادامه برنامه هستهای است؛ موضوعی که در برجام دیده نمیشود.
روز گذشته نیز علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی اجرایی شدن توافق را تایید کرده و گفت: قطعا وارد فاز اجرای برجام شده ایم!
آیا امکان شکایت از عربستان وجود دارد
روزنامه اصلاح طلب شرق در گفتگوهایی امکان پیگیری حقوقی فاجعه منا را بررسی کرده و نوشت: نزدیک به ١٧٠ ایرانی در جریان فاجعه منا کشته شدهاند و صدها نفر هم مفقود و مجروح هستند. در این شرایط هنوز بستر حقوقی پیگیری این موضوع در فضای بینالمللی، نامکشوف است و استادان حقوق بینالملل میتوانند آن را مشخصتر کنند. برخی معتقدند میتوان در دادگاههای بیناللملی علیه عربستان شکایت کرد و برخی دیگر اظهار نظر حقوقی را نیازمند روشنشدن ابعاد حادثه میدانند. صابر نیاورانی، استاد حقوق بینالملل، با تأکید بر این نکته که عربستان مکلف به تأمین امنیت زائران بوده، معتقد است «تعقیب قضایی متخلفین و جبران خسارات وارده به قربانیان حادثه وظیفه دولت ریاض است».
او ادامه داد: «دولت عربستان بدون تردید مکلف به تضمین امنیت جانی این مسافران بوده است، بر همین اساس دولت عربستان مکلف به دو تعهد بینالمللی است: ۱. تعقیب قضائی متخلفین در صورت وجود جرم ۲. جبران خسارات وارده به قربانیان حادثه و حتی خسارات وارده به بستگان این قربانیان (بسته به نظام حقوقی، این جبران خسارات میتواند متفاوت باشد به این شکل که مثلا علاوه بر جبران خسارات مادی، خسارات معنوی ناشی از آلام وارده به خانواده و بستگان قربانیان نیز جبران شود که در نظامهای حقوق پیشرفته مثل نظام حقوقی ایالات متحده پیشبینی شده است)». او معتقد است که عربستان درصورتیکه به دو تعهد بالا عمل نکند، مسئولیت بینالمللی خواهد داشت. «درصورتیکه در تعقیب مجرمینی که مسئول این حادثه دلخراش بودهاند، کوتاهی کند یا نخواهد رسیدگی کند یا نتواند اقدام به تعقیب حقوقی و قضائی کند؛ یا عدم جبران خسارات. هر خسارتی در حقوق بینالملل اعم از حقیقی یا حقوقی درصورتیکه جبران خسارت درمورد او صورت بگیرد، دولت مرتکب تخلف بینالمللی شده است».

نیازمند دادههای حقوقی هستیم
در همین زمینه یوسف مولایی، استاد حقوق بینالملل نیز در گفتوگویی با «شرق» اظهارنظر حقوقی در این مورد را منوط به داشتن «دادههای حقوقی» میداند.
او توضیح داد: «دو بحث در حوزه حقوقی مطرح است که باید بررسی شود؛ یکی مسئولیت بینالمللی دولت عربستان است و دیگری هم مسئولیت مدنی است؛ یعنی وقتی یک کار خلاف مقررات بینالمللی صورت بگیرد، میشود برای جبران خسارت و پرداخت دیه عربستان را محکوم کرد. چون همانطور که خودشان هم گفتند اگر چنین حوادثی رخ دهد و دلیل حادثه مشخص نباشد، میشود گفت عربستان باید امنیت زائران را تأمین کند و میتوانیم برای دیه با آنها صحبتی داشته باشیم. بحث دیگر، مسئولیت بینالمللی است که ثابت کنیم عربستان کدام کنوانسیون و تعهدات بینالمللی خود را در این ماجرا نقض کرده و به خاطر آن خسارتی وارد شده است که بحثهای تکنیکی و حقوقی دارد.»
مولایی معتقد است که «فعلا این بحثها را باید به دستگاه دیپلماسی بسپاریم تا آنها مدیریت کنند؛ چون کارشناس دارند و متوجه منافع ملی هستند و ظرافتهای دیپلماسی را میدانند».او افزود: «برای جبران خسارت افراد هم باید به محاکم عربستان مراجعه شود و این تکنیک مربوط به حقوقدانان است که دولت حمایت کند تا یک گروه وکالتی از جانب آنها این کار را انجام دهند. در محاکم بینالمللی دولت ایران میتواند از باب دیپلماتیک وارد شود اما در محاکم داخلی، دولتها وارد این مسائل نمیشوند».
فرهنگ نیوز