از «همسایگی با کشورهای حوزه دریای خزر» تا «جذب توریسم و رونق گردشگری با وجود اکوسیستمهای متنوع»

بصیر، چند ماهی است که تبدیل شدن یکی از شهرهای استان مازندران «به منطقه آزاد تجاری» نقل محافل شده است و در تمامی مجالس رسمی و غیر رسمی از آن صحبت به میان میآید.
در این میان در مازندران سه شهرستان نوشهر، بهشهر و فریدونکنار به دلیل داشتن برخی امتیازات میتوانند نام «منطقه آزاد تجاری» را برای خود یدک بکشند که دارا بودن بندر از مهمترین ویژگیهای یک منطقه آزاد به شمار میآید.
در این بین متنفذین شهرستانهای مذبور به کمک روابط تمایل به معرفی شهرستان حوزه استحفاظی خود به منطقه آزاد را دارند تا از برکات و نعمات این امر نهایت بهره را ببرند در حالیکه کمتر توجهی به مسئله استحقاق و شرایط دارا بودن ویژگیهای یک منطقه آزاد را داشته باشند.
بر اساس اخباری که در رسانههای مکتوب و مجازی منتشر شده است شانس شهرستان بهشهر به دلیل نزدیک بودن به منطقه آزاد تجاری گرگان به شدت کم است و نوشهر نیز به دلیل عدم زیرساخت مناسب نمیتواند این عنوان را یدک بکشد، بنابراین فریدونکنار به دلیل چندین ویژگی منحصر به فردش شانس نخست تبدیل شدن به این امر مهم است.
البته ناگفته نماند برخی شیطنتها در این خصوص که فریدونکنار را به منطقه آزاد تجاری تبدیل نکنند موجب شده تا حساسیتها در سطح وزارت کشور بالا رفته و شنیدهها از آن حکایت میکند که احتمال رد این نکته مهم نیز وجود دارد.
هرچند برخی از مسئولان فریدونکنار در برخی از جلسات و سخنان خود به این نکته اذعان میکنند که به طور جد در سفر رئیس جمهور به مازندران این امر را پیگیری میکنند تا فریدونکنار به عنوان منطقه آزاد تجاری تبدیل شود اما باید دید که توان چنین کاری را دارند یا خیر.
در همین راستا با علیاصغر حسینزادهفر دانشجوی دکترای مدیریت کسب و کار در این خصوص که آیا میتوان فریدونکنار را بعنوان یک منطقه آزاد معرفی کرد، به گفتوگو نشستیم.
جذب توریسم با همسایگی فریدونکنار با کشورهای حوزه دریای خزر
حسینزادهفر گفت: فریدونکنار در شمالیترین نقطه کشور و در جنوب دریای خزر قرار دارد که با وجود داشتن بندری چند منظوره از راههای دریایی با تمامی کشورهای حوزه دریای خزر ارتباط داشته و نزدیکترین شهر ساحلی به پایتخت ایران اسلامی است.
وی تصریح کرد: ایجاد منطقه آزاد فریدونکنار موجب افزایش درآمد منطقهای، محرومیتزدایی، ایجاد اشتغال پایه و جانبی در سطح منطقه، تقویت زیرساختهای ارتباطی پایتخت با کشورهای حاشیه دریای خزر و نیز جذب توریست از کشورهای همسایه دریای خزر را به همراه دارد.
این مسئول خاطرنشان کرد: تکیهگاه اصلی مردم منطقه بر محور کشاورزی است و صید ماهیان و پرندگان مهاجر تنها توانسته است برخی از سفرهها را رنگین نگاه دارد زیرا نهالی به نام صنعت در این شهری که نقطه صفر مرزی هم شناخته شده است اصلا کاشته نشده تا بخواهد قامتآرایی کند.
میزبانی میلیونی از مسافران کشور
حسینزادهفر بیان کرد: شهری با مردمانی فهیم و سختکوش که در طول سال پذیرای مسافران و مهمانان نوروزی، مقصد سفرهای تابستانی و به دلیل نزدیکی به تهران مقصد مسافران تعطیلات آخر هفتهای پایتختنشینان بوده و فرهنگ میهماننوازی را خوب میداند.
وی افزود: همین مهماننوازی آنها است که آلن فنلاندی را هرساله به فریدونکنار میکشاند تا شاهد مهربانی مردم این خطه کهن با درنای سیبری باشد.
این مسئول ادامه داد: فریدونکنار را به خاطر خاویار دریایش میتوان شهر مروارید سیاه نامید و به خاطر مهماننوازی مردمانش با درنای سیبری شهر درنای سفید اما آوازه برنجش از چین، کره، ژاپن، هلند، آلمان، دانمارک، استرالیا و آمریکا شنیدنی است.
حسینزادهفر گفت: فریدونکناری که از گذشته دور پس از بابل دومین تراز مالیات مازندران را به والیان وقت تقدیم میکرد و امروز نیز از تاثیرگذارن اقتصاد استان به شمار میرود کسبه و تجارش اجناس خویش را به علت نبود صنعت تولید در شهرستان حتی صنعت تبدیلی از تهران خریداری کرده و در شهر توزیع میکنند و به ناچار گرانتر از پایتخت نیز است.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه فریدونکنار نزدیکترین ترین شهر ساحلی به پایتخت است برای تجار و بازرگانان نیز مقرون به صرفه است تا به جای هزینههای بسیار زیاد در پایتخت با حداقل سرمایهگذاری در این شهر بتوانند از ایجاد بنگاههای اقتصادی خود بهرههای زیادی برده و در عوض دست جوان فریدونکناری را گرفته و شغل اش را به اندازه وسع خود تامین کند که این مهم نیز بار سنگینی را از دوش دولت برمیدارد.
این مسئول با بیان اینکه صنایع سیمانسازی، خودرو سازی، ساخت لوازم و قطعات خودرو و نیز لوازم خانگ ، صنایع مربوط به مواد غذایی ، حمل و ترانزیت میوه و برنج و ماهی، ایجاد سردخانه و غیره از جمله اموری است که به آبادانی و توسعه همه جانبه این خطه مبارک ختم میشود، یادآور شد: ساحل شنی و زیبای دریای خزر در فریدونکنار، امام زادههایی با قدمتهای مختلف در سطح شهر و روستاهای فریدونکنار، بندر چند منظوره، پل میلاد، وجود جزیره ای که امروز پارکینگی بیش نیست و در صورت بهرهبرداری بهینه از آن، بخش توریسم را به خود معطوف میکند درآمد قابل ملاحظهای را به فریدونکنار میرساند.
بندر فریدونکنار و دور زدن تحریمها
حسینزادهفر افزود: در جنوب و شرق و شمال غرب ایران، مناطق ویژه اقتصادی گوناگونی وجود دارد اما نیاز مبرم کشور به ایجاد منطقه آزاد در شمال کشور ملموس بنظر میرسد حتی برای دور زدن تحریمها که در سالهای گذشته و واگذاری بندر به بخش خصوصی بارها شاهد آن بودیم.
این مسئول با اشاره به دلایل مناسب دانستن تبدیل فریدونکنار به منطقهآزاد گفت: وجود امکانات و تاسیسات بندری و حمل و نقل و ترانزیت دریایی از مهمترین امتیازهای فریدونکنار است.
وی ادامه داد: این شهر از سوی دولت دهم به عنوان نقطه صفر مرزی شناخته شده است، نزدیکترین شهر ساحلی شمال به پایتخت بوده و به نوعی مرکز جغرافیایی استان مازندران به شمار میآید که دارای مرغوبترین برنج و خاویار در سطح دنیا بوده و به نوعی بزرگترین قطب تولید مرغوبترین برنج و خاویار در دنیا است که این مهم تراز اعتبار صادرات کشور را میافزاید.
حسینزادهفر افزود: دسترسی به نیروی کار مجرب، متخصص و متعد از طریق مراکز آموزش عالی حاضر در این شهرستان و نیز وجود منابع گستره نیروی انسانی کارآمد جویای کار، آب و هوای معتدل و نزدیکی به ذخایر نفت و گاز دریای خزر از دیگر امتیازهای مهم این شهرستان است.
اکوسیستمهای منحصر به فرد در فریدونکنار
وی ادامه داد: برخورداری از اکوسیستم منحصر به فرد در نیم رخ شمالی رشته کوههای البرز متشکل از کوه و جنگل و جلگه و رودخانهای زیبا با شعبات گوناگون برای مشارکت در توسعه اقتصادی بر مبنای توریسم مزیت دیگری را برای این خطه رقم میزند.
دانشجوی دکترای مدیریت کسب و کار افزود: دلایل متعدد دیگری نیز بر ضرورت ایجاد منطقه ویژه اقتصادی وجود دارد که در طرح توجیهی آن را به مسئولان ارائه میدهیم.
بر اساس این گزارش، هر چند طرحهای زیادی در این امر وجود دارد که شایسته بودن فریدونکنار برای منطقه آزاد تجاری بسیار زیاد است اما شیطنتهای برخی از مسئولان در سطح استان میتواند این شایستگیها را به زیر سوال ببرد و این وظیفه مسئولان ارشد و اجرایی فریدونکنار را بسیار سنگین میکند تا با تمام توان و به کار بردن نفوذ و روابط صحیح منافع این شهرستان را حفط و کسب کنند.