آیا این اقتصاد، مقاومتی است؟!/ مسئولان به‌جای وعده عمل کنند

به گزارش بصیرنیوز، فلسفه طرح “اقتصاد مقاومتی” جلوگیری از تاثیرپذیری کلان اقتصاد و در تنگنا قرار گرفتن معیشت مردم در زمان تکانه‌های اقتصادی بود و بدین منظور یکی از وظایفی که در راستای این هدف در سیاست‌های کلی اقتصادمقاومتی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب برآن تأکید شده، تکلیف دولت برای مدیریت مخاطرات اقتصادی است.

افزایش دوباره قیمت دلار به مرز 5 هزار تومان و تأثیر منفی آن بر روی اقتصاد کشور بر کسی پوشیده نیست؛ رهبر انقلاب نیز بارها بر لزوم حذف وابستگی به دلار در مبادلات تجاری تأکید و فرموده‌اند: «اگر مسئولان و مردم بتوانند اقتصاد مقاومتی را به معنای واقعی محقق و کشور را از جادوی مالی و پولی دشمن خلاص کنند و ارزش و آقایی دلار را در زندگی اقتصادی بشکنند، کشورهای دیگر را نیز نجات داده‌اند و برای آن‌ها الگو خواهند شد.

تأکیدات رهبر انقلاب بر رها کردن اقتصاد دنیا از سلطه دلار از آن‌جاست که ارز هر کشور، مؤلفه‌ای از قدرت آن کشور است؛ نه تنها قدرت اقتصادی، بلکه قدرت سیاسی. متأسفانه آمریکا با توجه به سلطه بر بسیاری از بازارهای بین‌المللی توانسته ارز خود، یعنی دلار آمریکا، را به مهم‌ترین ارزش در دنیا تبدیل کند. دلار اکنون نه تنها یک ابزار اقتصادی، بلکه یک ابزار سیاسی و استراتژیک برای تأمین اهداف توسعه‌طلبانه آمریکاست.

کم‌رنگ کردن نقش دلار یکی از بهترین سیاست‌های کلان اقتصادی است
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی طی گفت‌وگویی درباره معاملات غیردلاری در اقتصاد ایران گفت: کم‌رنگ کردن نقش دلار و جلوگیری از نوسان آن در اقتصاد ملی یکی از بهترین سیاست‌های کلان اقتصادی است، اما باید روی این موضوع به کار عملیاتی برسیم؛ آن‌چه که مورد تایید مجلس شورای اسلامی بوده در برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شده است.

غلامرضا کاتب افزود: اقداماتی که پس از این در این زمینه باید انجام شود در چارچوب وظایف بانک مرکزی و دولت است.

وی تصریح کرد: تنها راهکار اجرایی که بتوانیم از طریق آن مبادلات پولی با دلار را کاهش بدهیم، پیمان‌های پولی دو جانبه بین کشور است.

کاتب بیان کرد: اگر بانک مرکزی بتواند پیمان‌های پولی دو جانبه را که سال‌هاست مورد تاکید مجلس شورای اسلامی است، انجام دهد موثر خواهد بود.

به گفته وی، این امر همچنین منجر به تقویت پول ملی کشورمان خواهد شد.

دلار یک تنه اقتصاد کشور را بر هم زد
هر چند یکی از ملزومات تحقق اقتصاد مقاومتی خودکفایی از وابستگی بازار و اقتصاد کشور به تغییرات نرخ ارز و صدمان و نوسانات حاصل از این امر است، اما در روزهای پایانی سال، دلار یک تنه توانست تمام مبادلات و تلاش‌ها را بر هم زد و به مسئولان اجرایی گوشزد کرد باید برای تحقق اقتصاد مقاومتی، عزم‌شان را جدی‌تر کنند.

اما این افزایش نرخ ارز طی ماه اخیر تاثیرات زیادی بر قیمت مایحتاج روزانه مردم گذاشته و تقریبا اکثر ملزومات زندگی را گران کرده است. حال باید پرسید آیا دولت کشور را با شیوه “اقتصادمقاومتی” اداره می‌کند؟

در حالی کمتر از یک ماه به پایان سال باقی نمانده که بازار رخت گرانی را بر تن کرده است. اگر چه سال‌ها است که با شروع خرید شب عید بازار تکانی می‌خورد و به قولی رونق می‌یابد، اما امسال با توجه به افزایش قیمت دلار بازار زودتر از سال‌های پیش به استقبال گرانی رفته و در شرایطی که حقوق‌ها و درآمدها تغییر چندانی نکرده است، به نظر می‌رسد مردم باید منتظر شوک جدید قیمت‌ها در روزهای پایانی سال باشند.

گرانی دلار به پوشاک هم رسید
بر اساس این گزارش درماه‌های پایانی سال، مردم به تکاپو افتاده و افزایش تقاضا موجب افزایش رونق در بازار می‌شود.

یکی از اقلامی که بازار آن در شب عید داغ می‌شود، بازار پوشاک و کیف و کفش است که هر کس بسته به بودجه خود سعی می‌کند در روزهای آغاز سال نو، رخت نو بر تن خود و خانواده‌اش کند.

رئیس اتحادیه پوشاک مرکز مازندراندر گفت‌وگو با خبرنگار ما درباره وضعیت فعلی بازار گفت: طی روزهای اخیر و با افزایش قیمت دلار، انواع پوشاک با افزایش 20 تا 25 درصدی مواجه شده است.

محمدرضا صحافی افزود: این افزایش قیمت مختص تنها کالاهای خارجی و وارداتی نیست و کالاهای ایرانی نیز با توجه به واردات مواد اولیه، مشمول این گرانی شده است.

وی اظهار کرد: غالب کالاهای وارداتی به کشور از کشورهای چین و ترکیه است.

صحافی درباره میزان استقبال و رغبت خریداران به کالاهای ایرانی، عنوان کرد: با افزایش قیمت کالاهای خارجی و کاهش قدرت خرید مردم، طی سال‌جاری میزان رغبت مردم به خرید کالاهای ایرانی به‌دلیل قیمت مناسب‌تر آن، افزایش یافته است.

افزایش قیمت مواد اولیه در پخت شیرینی
رئیس کمیته اتحادیه‌های قنادان مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار ما، درباره وضعیت قیمت شیرینی در بازار شب عید اظهار کرد: طی ماه اخیر شاهد افزایش نرخ ارز و متعاقبا افزایش قیمت برخی از مواد اولیه هستیم.

سیدابراهیم حسینی افزود: تصمیم بر این شد تا علیرغم افزایش قیمت مواد اولیه، با کاهش سود قنادان، از افزایش قیمت شیرینی در بازار شب عید جلوگیری و شاهد ثبات قیمت خواهیم بود.

وی خاطرنشان کرد: این تصمیم با مشارکت تمامی قنادان و با هدف ثبات قیمت در بازار شب عید و حمایت از وضعیت معیشتی اقشار کم‌درآمد انجام شده است.

این مسؤول بیان کرد: یک‌هزار و 300 قنادی در استان مازندران در حال فعالیت هستند که از این میزان، 700 واحد کارگاهی و 600 واحد فروشگاهی است.

کیف و کفش هم 20 درصد گران شد
رئیس اتحادیه کیف و کفش مرکز مازندران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما از افزایش 20 تا 25 درصدی قیمت کیف و کفش در بازار خبر داد.

ناصر گل‌زاده افزود: این افزایش قیمت، مربوط به کالای خارجی و ایرانی ندارد و با شروع نوسانات دلار، شاهد نوسانات قیمت در هر فاکتور خرید هستیم.

وی درباره وضعیت حال حاضر بازار خاطرنشان کرد: با افزایش قیمت دلار و کاهش قدرت خرید مردم، بازار علی رغم نزدیکی به شب عید در رکود است و هنوز هیچ تکانی نخورده است.

موج گرانی دلار به تلفن همراه هم رسید
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات طی گفت‌وگویی یکی از دلایل افزایش قیمت گوشی را افزایش نرخ ارز دانست و گفت: واردات گوشی تلفن همراه وابسته به نرخ ارز است. در آغاز طرح، دلار 3 هزار و 900 تومان بود و امروز بیش از 4 هزار و 500 تومان است. همچنین آن زمان ارز مبادله‌ای ارائه می‌شد، اما اکنون تنها ارز آزاد داده می‌شود، بنابراین طبیعی است که افزایش قیمت داشته باشیم.

آذری‌جهرمی افزود: با توجه به اینکه عمده واردات این کالا از طریق امارات متحده عربی انجام می‌شود، این کشور همزمان با اجرای رجیستری عوارض 5درصدی برای صادرات مجدد گوشی‌ها وضع کرد که باعث افزایش قیمت تمام‌شده واردات این کالا شد و برخی واردکنندگان قیمت‌ها را به نفع خودشان افزایش دادند

دلار، لوازم خانگی را گران کرد
بر اساس این گزارش در ماه‌های پایانی سال بازار لوازم خانگی نیز پر رونق می‌شود. چرا که بسیاری از خانواده‌ها ترجیح می‌دهند که لوازم خانگی خود را قبل از شروع سال جدید تهیه کنند.

این در حالی است که به گفته رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در دو ماه اخیر، قیمت برخی از لوازم خانگی تا 10 درصد افزایش یافته است.

محمدطحانپور طی گفت‌وگویی با اشاره به نوسان نرخ ارز گفت: بالا رفتن قیمت دلار موجب افزایش قیمت لوازم خانگی وارداتی شده است که در برخی از برندها این افزایش قیمت تا 10 درصد هم بوده، علاوه بر این در برندهای تولید داخل بالا رفتن قیمت دلار موجب افزایش قیمت مواد اولیه و افزایش قیمت شده است.

مرغ و تخم‌مرغ هم شده غذای سلطنتی!
بازار مرغ و تخم مرغ هم که دیگر مشخص است، نوسانات قیمتی مرغ و به‌ویژه تخم مرغ طی سال‌جاری، ناتوانی دولت را در تنظیم بازار و کنترل قیمت، به‌وضوح نشان داد و بازار خود بسته به عرضه و تقاضا، نرخ خود را تعیین می‌کند.

در این بخش دولت سعی کرد با انجام وادرات، این روند افزایشی را متوقف و یا حتی کاهش دهد که عملا این سیاست هم ناموفق بود.

رئیس اتحادیه مرغ و تخم مرغ مرکز مازندران درباره قیمت فعلی تخم مرغ گفت: قیمت حال حاضر تخم مرغ برای واحدهای عرضه در سطح استان بین 17 تا 18 هزار تومان به‌صورت شانه‌ای و 600 تومان به‌صورت دانه‌ای است.

کامران هاشمی افزود: قیمت توزیع مرغ هم 7 هزار و 400 تومان و قیمت عرضه به مصرف کننده نیز 8 هزار و 200 تومان است.

به گفته وی، این قیمت‌ها تا پایان سال‌جاری دستخوش تغییراتی نخواهد شد و در همین میزان، باقی خواهد ماند.

مسئولان به‌جای وعده، عمل کنند
اگرچه بسیاری از اقلام به‌طور مستقیم به نرخ ارز وابسته است، اما افزایش قیمت دلار به‌طور غیر مستقیم بر بازار تاثیرگذار است. این روزها در حالی‌ که مسئولان خبر از کنترل و نظارت بر بازار را می‌دهند تا مایحتاج مردم در شب عید تأمین شود و گرانی تاثیری بر آن نداشته باشد، این‌طور که شواهد نشان می‌دهد در عمل به وعده‌های خود با وجود سرکشی قیمت دلار موفق نخواهند بود و در این شرایط بهتر است مسئولان به جای دادن وعده کمی به آن عمل کنند تا سفره شب عید مردم کوچک‌تر نشود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا