واکنش نمایندگان مازندران نسبت به سهل انگاری دستگاه دیپلماسی در پیگیری فاجعه منا و ضرورت استیضاح ظریف

بصیر ، اهمال دستگاه دیپلماسی نسبت به پیگیری وضعیت جانباختگان و مصدومان فاجعه منا از دیگر موضوعاتی است که ضرورت استیضاح از محمدجواد ظریف را در پی داشت.
جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ضمن انتقاد از عملکرد دستگاه دیپلماسی و با اشاره بر اینکه پس از گذشت چندین روز از حادثه دلخراش در مراسم حج امسال، درحالیکه اضطراب و نگرانی از وضعیت مصدومان و بیاطلاعی از احوال مفقودان و سرگذشت اجساد کشتهشدگان حادثه منا، تابوتوان را از خانواده قربانیان این فاجعه بزرگ سلب کرده بود، دولت سعودی تا پیش از سخنان کوبنده ولی امر مسلمین جهان، در پائین سطح ممکن با مقامات ایرانی همکاری کرده و عدم همکاری خود را با عدم موافقت سفر مقامات بلندپایه کشورمان به عربستان به نهایت رساندند.
نمایندگان منتقد بر این باورند سخنرانی قاطع و بیانات هشداردهنده و قاطع مقام معظم رهبری در حقیقت در راستای جبران ضعف دستگاه دیپلماسی صورت پذیرفته است و لذا نمیتوان عملکرد دولت در زمینه فاجعه منا را حائز نمره قبولی دانست.
ناگفته نماند این فاجعه در حالی رخ داد که دکتر روحانی رئیسجمهور و دکتر جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان جهت حضور در مجمع سالانه کشورهای عضو سازمان ملل متحد در نیویورک بسر میبرد، سفری که انتقادات بسیاری را نیز در پی داشت.
احمدعلی مقیمی درباره حوادث منا، اظهار کرد: وقتی کشوری در یمن لشکرکشی میکند و بهدنبال تغذیه داعش باشد، از مسائل داخلی کشور خود بازمانده و این حادثه دلخراش اتفاق میافتد که کشورهای مسلمان را عزادار کرد.
وی افزود: اتفاق منا یک سناریوی از قبل تعیین شده بوده که هنوز وحشت دارند اجساد را به ما تحویل دهند، چون مسائلی پشت پرده است که فعلاً بهدلیل حضور حجاج ما در عربستان نمیتوان بیان کرد، اما پس از بازگشت حاجیان از مکه، جنایات پشت پرده را بیان میکنند.
نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متأسفانه با این جنایت اسفباری که آلسعود در حق حاجیان ما و مسلمانان جهان انجام داد شاهد وادادگی دستگاه دیپلماسی برای حل این مشکل بودیم، سوال ما این است که آیا سیاستهای دیپلماتیک شما فقط در ارتباط با آمریکا کارساز است؟
وی تصریح کرد: نمایندگان کشور ما برای رسیدگی به امور مجروحان و مفقودان، چندروز سرگردان بودند، عربستان اجازه ورود به آنها نداد و دستگاه دیپلماسی ما هیچکاری نتوانست انجام دهد.
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: ناتوانی دستگاه دیپلماسی در حادثه منا را بهخوبی میبینیم که حتی نتوانستند ویزای مسئولان ایرانی را اخذ کنند، اما همین دستگاه دیپلماسی در رابطه با آمریکا و مصافحه با شیطان بزرگ چنان منفعلانه عمل میکند که خلاف ۳ اصل عزت، مصلحت و حکمت جمهوری اسلامی ایران است.
مقیمی با بیان اینکه دست دادن وزیر امور خارجه با شیطان بزرگ عبور از خطوط قرمز نظام و خلاف وصیت امام و شهیدان است، گفت: یقیناً آقای ظریف با حضور در مجلس باید پاسخگوی ناکارآمدی دستگاه دیپلماسی در حوادث منا و همچنین مصافحه با شیطان بزرگ باشد.
* دولت در ابتداییترین سطح روابط دیپلماتیک با عربستان متوقف شد
عبدالوحید فیاضی با تسلیت فاجعه منا، گفت: بیکفایتی رژیم آلسعود در بروز این فاجعه مشهود بود و حکایتهای پس از این کشتار نشان داد که آلسعود تمایلی به همکاری ندارد.
وی افزود: این فاجعه شبیه یک هولوکاست جدید در دنیای اسلام شهرت گرفته است و دنیا و جهان اسلام باید آلسعود را محاکمه کند.
نماینده مردم محمودآباد و نور در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اقدام ضعیف دولت در این فاجعه، تصریح کرد: از دولت انتظار بیشتری میرفت، دولتی که پیشرو در سبک دیپلماسی است و تمام توان خود را معطوف عرصه دیپلماسی برای تدبیر فضای کشور کرده است، میبایست با استفاده از ظرفیتهای دیپلماسی این مشکل را حل کند.
فیاضی خاطرنشان کرد: دولت متأسفانه در ابتداییترین سطح روابط دیپلماتیک با عربستان متوقف شد و هیچ کمکی نتوانستد به این ماجرا کنند و این ضعف مشهود بهعنوان سوال جدی مردم و نمایندگان مجلس است.
وی با یادآوری رهنمودهای رهبر انقلاب درباره فاجعه منا، بیان کرد: اگر نهیب مقتدرانه معظم له نبود این موضوع معلوم نبود به چه سرانجامی میرسید.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به دست دادن وزیر امور خارجه با رئیس جمهور آمریکا، گفت: در زمانی که جمعی از شهروندان ما در فاجعه منا کشته شدند، وزیر امور خارجه کشورمان بهجای پیگیری جدی موضوع این کار نادرست را انجام داد و نمایندگان مجلس نیز در جلسه چهارشنبه مراتب اعتراض شدید خود را اعلام کردند.
فیاضی ادامه داد: روز یکشنبه نیز وزیر امور خارجه در مجلس حاضر میشود تا پاسخگوی سوالات نمایندگان در قبال رفتارهای چند روز گذشته باشد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار بلاغ مبنی بر احتمال استیضاح وزیر امور خارجه ادامه داد: از برخوردهای روز چهارشنبه میتوان دریافت که مجلس موضع محکمی در اینباره داشت اما با توجه به استیضاح وزیر راه مسئله استیضاح وزیر امور خارجه در حال حاضر قابل تأمل است.
نماینده مردم محمودآباد و نور در مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: موضوع استیضاح وزیر امور خارجه هنوز در دستور کار نیست اما جلسه روز یکشنبه و حضور وزیر امور خارجه وضعیت را مشخص میکند.
* انتقاد به دست دادن ظریف با اوباما تندروی است
سیدهادی حسینی با حمایت از عملکرد وزارت امور خارجه، اظهار کرد: عملکرد مجموعه وزارت امور خارجه در این مدت بسیار خوب بوده است.
وی با بیان اینکه عملکرد فردی آقای ظریف نیز بسیار خوب است، افزود: همانطور که همه مردم ایران مشاهده کردند وزارت امور خارجه و شخص آقای ظریف زحمات زیادی را برای توافق هستهای کشیدند و یک توافق خوب را به ثمر نشاندند.
نماینده مردم قائمشهر، جویبار، سوادکوه، سوادکوه شمالی و سیمرغ، با اشاره به حادثه منا، تأکید کرد: تا به امروز که وزارت امور خارجه خوب عمل کرده است و طی چند مرحله با احضار سفیر عربستان تذکرات لازم را به حکومت این کشور رسانده است.
حسینی افزود: در حال حاضر نیز بهجای پرداختن به مسائل داخلی و جناحی، باید فضای عمومی کشور را برای ورود آسان زائران بیتالله الحرام به ایران را آرام کنیم.
وی با اشاره به موضع رهبری در مورد آل سعود اظهار کرد: موضع صریح رهبری در مورد آل سعود و حادثه منا حجت را بر همه تمام کرد و مطمئناً دولتمردان نیز بر اساس همین موضع گیری در حال انجام وظایف خود هستند.
وی در ادامه به موضوع دست دادن محمد جواد ظریف با اوباما اشاره کرد و گفت: دست دادن یک امر دیپلماتیک است و در مذاکرات نیز بارها شاهد بودیم که آقای ظریف با وزیر امور خارجه آمریکا دست داده است.
ماینده مردم قائمشهر، جویبار، سوادکوه، سوادکوه شمالی و سیمرغ، با بیان اینکه انتقاد به دست دادن ظریف با اوباما تندروی است، تصریح کرد: آقای ظریف یک فرد انقلابی است و موضع وی در مورد آمریکا نیز بارها بیان شد.
وی با اشاره به اینکه نباید وزیر امور خارجه را بابت این کار متهم کنیم، افزود: وزیر امور خارجه ما مرتکب هیچگونه خلافی نشده است بلکه وقتی در راهروی سازمان ملل با آقای اوباما برخورد کرد طبق عرف دیپلماتیک و بر اساس رفتار انسانی با وی دست داد.
حسینی در پایان با بیان اینکه ما دست ندادن را فقط در مورد رژیم صهیونیستی قبول داریم، خاطرنشان کرد: وقتی با کشوری مثل آمریکا مذاکره میکنیم و تمامیت آن را قبول داریم نباید در مورد موضوع کوچکی همانند دست دادن حساسیت نشان دهیم.
* ظریف از افتخارات ملت و نظام محسوب میشود
شمسالله شریعتنژاد اظهار کرد: ظریف از چهرههای برجسته در عرصه بینالمللی و از افتخارات ملت و نظام اسلامی در سالهای اخیر محسوب میشود.
وی با تقدیر از عملکرد ظریف در عرصه روابط بینالملل، دامنه وظایف ایشان را بسیار وسیع و پرمخاطره توصیف کرده و تأکید کرد: بیشک خواسته منتقدان نسبت به عملکرد ظریف تحقق نخواهد یافت، چراکه دکتر ظریف از چهرههای سیاسی مورد اعتماد و حمایت مقام معظم رهبری است.
نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباسآباد در مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: در شرایطی که دولت جهت عبور از یک بنبست تاریخی سخت به حمایت مجلس نیازمند است، طرح چنین ادعاهایی به نفع ملت و نظام نیست.
* کمیسیون امنیت ملی موضوع دست دادن ظریف با اوباما را بررسی میکند
قاسم احمدیلاشکی با اشاره به موضوع دستدادن محمدجوادظریف با اوباما، اظهار کرد: وزیر امورخارجه فرد اول دیپلماسی کشور است و بنابراین حوزه اختیارات، خواستههای مردم و انتظاری که مجلس و سایر اعضای دولت از او دارند، مشخص است.
وی بیانکرد: باید منتظر توضیح وزیر امورخارجه کشورمان در مجلس شورای اسلامی باشیم و اینکه آیا این مسئله در پروتکل دیده شده بود یا نه؟
نماینده نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس شورای اسلامی افزود: اینکه از سویی نماینده محترمی با الفاظ بد از تریبون مقدس مجلس بخواهد این موضوع را بیان کند را اصلا نمیپسندم؛ چرا که بالاخره هر چیزی روال و آیینی دارد.
وی ادامه داد: در کشور ما کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی وجود دارد و قطعاً این عزیزان این موضوع را پیگیری و بررسی میکنند.
احمدی لاشکی تاکید کرد: اینکه با واژگانی فرد اول دیپلماسی کشور را مورد عتاب و خطاب قرار بدهیم، زیبنده نیست.
وی ضمن قدردانی از مدیریت نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی در زمینه این مسئله، بیان کرد: آقای ابوترابیفرد از سویی این رویه برخوردی را تذکر دادند و گفتند شایسته نیست و باید با ادبیات محترمی پیگیری شود و از سوی دیگر خواهان توضیحات آقای ظریف در مجلس شدند که این حرف صحیح بود.
نماینده نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه طرح سوال از وزیر جزو وظایف نمایندگان است و آنان این حق را دارند، گفت: از طرفی باید به پاسخهایی که آقای ظریف میدهد گوش داد و آن را بررسی کرد چراکه ایشان قطعاً حرفها و دلایلی دارند.
وی با اشاره به اینکه در موضوع انرژی هستهای و برجام همه تلاش کردند اما نقش ویژه آقای ظریف انکارناپذیر بود، اضافه کرد: برای نتیجه برجام منتظریم تا هم گزارش برجام در مجلس قرائت شود و هم نقطه نظرات مهم که از جمله آنها نظر مقام معظم رهبری که مهمترین و موثرترین نظر است بیان شود تا راهگشای مجلس باشد.
احمدیلاشکی با تاکید براینکه بایستی برخورد نمایندگان مجلس حساب شده باشد و باعث نشود که مسئله انرژی هستهای و برجام فضای کشور را دوقطبی کند، بیان کرد: درحالیکه دشمنان کشورهای اطراف ما را احاطه کردند کشور به وحدت نیاز دارد.
وی اضافه کرد: حضور روسیه در کشور سوریه برای مبارزه با داعش از طرفی جای خوشحالی دارد که برای مبارزه با یک گروه تروریستی وارد عمل شدند اما از طرفی دیگر اینکه حضور کشورهای مختلف در یک نقطه اطراف ما جای دقتنظر بیشتری دارد.
این مسئول در پایان یادآورشد: این که دولت و مجلس در مقابل هم قرار بگیرند آسیبش برای نظام و کشور است و ما امیدواریم در سایه تعامل، همراهی و همدلی همه ملت عزیز، دولت و مجلس و قوه قضائیه بتواند مسیر روبه رشدی را که از قبل داشتند مصممتر ادامه دهند.
* عملکرد ضعیف دستگاه دیپلماسی در حج امسال جای تعجب دارد
سیدرمضان شجاعیکیاسری با محکوم کردن رژیم سعودی، عملکرد دستگاه دیپلماسی ایران را در قبال این جنایت ضعیف ارزیابی کرد و گفت: در حادثه منا و اتفاقات بعد آن ضعف دستگاه دیپلماسی ایران محسوس شد.
وی با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی ایران با اطلاع از وقایع منطقه باید پیشبینی همچین فجایع را میکرد، خاطرنشان کرد: تمام ارگانها مربوط، بهویژه دستگاه دیپلماسی کشور باید این فاجعه را پیشبینی میکرد و زمینه حل و فصل مشکلات را در نظر میگرفت.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی با اشاره به رفتار خارج از عرف رژیم عربستان بعد از فاجعه منا، اظهار کرد: اینکه عربستان دعوت دیپلملتیک ایران را برای حل و فصل اوضاع جانباختگان فاجعه منا رد میکند، قابل دفاع نیست، چرا دستگاه دیپلماسی ما آنقدر ضعف از خوذ نشان دهد که رژیمی چنین اجازهای به خود دهد که یک کشور متخاصم هم حق آن را ندارد.
شجاعیکیاسری با اعلام اینکه باید ابعاد این فاجعه در کمیسیون مربوطه مجلس بررسی شود، تصریح کرد: اگر دولت جواب محکمتری به این فاجعه میداد، کار به جایی نمیرسید که رهبر معظم انقلاب با صلابت علوی خود این اهانت را پاسخ دهد.
وی با تاکید بر نقش رهبر معظم انقلاب در حفظ شأن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، گفت: بارها حضور ولی فقیه را ملت درک و لمس کرد و این حادثه هم نمونه این دستپاچگی دشمن در برابر سخنان رهبر مشاهده کردیم.
* در دیپلماسی امروز «اتفاق» هیچ معنا ندارد
کمال علیپور گفت: متاسفانه بیکفایتی آل سعود و مسئولان برگزاری حج و بداخلاقی آنها باعث از دست دادن جمعی از حجاج هموطن ما شد، وزارت امور خارجه بهنظر میرسد دیپلماسی ضعیفی را در پیش گرفته است و دولت نیز باید جدیتر از این برخورد میکرد.
وی با بیان اینکه طبق فرمایشات رهبری توقعاتی که از رعایت اخلاق اسلامی در مدیریت حج داشتیم شاهد نبودیم، افزود: الحمدلله حضرت آقا به موقع تذکر دادند، با این تذکر و پیگیری دستورات ایشان شاهد اقداماتی بودیم که باعث شد ابدان جانباختگان فاجعه منا به کشور بازگردد.
نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی خاطرنشان کرد: ما از عملکرد دستگاه دیپلماسی رضایت کامل نداریم و باید جدیتر عمل میشد ما در مجلس در قالب تذکر و سوال از وزیر خارجه پیگیر هستیم که چرا بهخوبی عمل نکرده است.
علیپور اضافه کرد: وقتی ما بیش از 400 نفر را در مراسم حج که باید مامن الهی باشد، بهخاطر بیتدبیری آل سعود از دست می دهیم انتظار داریم دولت و وزارت امورز خارجه جدیتر عمل کند، دولت باید بهخاطر احقاق حقوق حجاج و اقتدار کشور شکایت کند.
علیپور در پاسخ به این سوال که وزیر امورخارجه استیضاح خواهد شد یا خیر؟ گفت: شاید تا استیضاح پیش نرود، اما اگر این مسائل پیگیری نشود شاید به طرح سوال و نهایتا به استیضاح وزیر خارجه ختم شود.
وی با اشاره به اینکه کار آقای ظریف در برخورد با اوباما خطا و اشتباه بود، تاکید کرد: در دیپلماسی امروز «اتفاق» هیچ معنایی ندارد، چراکه صحبتها و دست دادنها در دیپلماسی امروز دنیا تحلیل میشود.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این دست دادن مطمئنا اتفاقی نبوده، تصریح کرد: کوچه پس کوچه های خیابان نیست که کسی را اتفاقی ببینیم و دست بدهیم، مجلس این موضوع را حتماً پیگیری میکند.
* به بهانه اهميت مسائل هستهای همه سياسستهای خارجی تعطيل شد
عزتالله يوسفيانملا بابیان اینکه انتظارمان در بخش سياست خارجی از آقای ظريف خيلی بيشتر از اينها بود، اظهار کرد: درست است كه مسئله هستهای و مذاكرات ژنو بسيار سرنوشتساز است اما اين دليل نمیشود که همه اركان وزارتخارجه را رها كنيم.
وی به ملاقاتهای شتابزده ظريف در زمان فاجعه منا در كشورهای مختلف اشاره کرد و افزود: وزارت خارجه در مسئله منا باید از دیگر ارگانهای کشور فعالیت بیشتری از خود نشان میداد و حتی خود وزیر هم باید سفرهای دیگرش را متوقف میكرد.
نماينده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی تصريح كرد: وزير بهداشت مسئول پيگيری مسائل سياسی وزارت خارجه نيست و وقتی در وزارت خارجه كفه سياسی تراز نشود، قطعاً هزينههايی باید داد.
يوسفيانملا رها کردن مذاکرات از سوی وزیر امور خارجه را در زمان این فاجعه بزرگ یک امر ضروری دانست و اضافه کرد: ظريف میبايست مذاكرات را رها و مسائل منا را پيگير میشد، در صورتی كه در طول اين مدت همه ابتكار عمل دست سازمان حج و زيارت بود.
وی با اشاره به اینکه مسئله هستهای مسئله مهمی است اما نباید همه چيز وزارت خارجه را رها کرد، متذکر شد: طی اين دو سال به بهانه اهميت مسائل هستهای همه سياسستهای خارجی تعطيل شد.
نماينده آمل در مجلس شورای اسلامی، پيگيری سرنوشت بازماندگان در منا و غربت ايرانيان را يادآور شد و تصريح كرد: در مجلس شورای اسلامی تذكر جدی به آقای ظريف داده میشود.
یوسفیانملا به اهمیت پیگیری فاجعه منا از سوی وزارت خارجه اشاره کرد و ادامه داد: مذاكرات كه در حال انجام است و چيزی مهمتر از مسئله منا که جان هزاران ايرانی در غربت به خطر بود، وجود نداشت.
رئیس کمیسیون تدوین آییننامههای داخلی مجلس با بیان اینکه ظريف ميبايست تهاجم سياسی را ساماندهی میكرد و تمام وزارتخارجه را به سمت این موضوع گسيل میداد، خاطرنشان کرد: بعد از كشتار سال 66 شرايطی كه برای حجاج در منا پيش آمد، بیسابقه بود و اصلاً تحركی در نظام خارجی نديديم.
يوسفيانملا در پایان کمکاری از سوی وزارتخارجه را توجیهناپذیر دانست و گفت: اگر به ظريف ويزا داده نشد میتوانست از طريق كشور همسايه اقدام كند و وارد عربستان شود.
بلاغ