سید حسن خمینی می آید یا نمی آید!؟

بصیر، اسفندماه امسال دو انتخابات به صورت همزمان برگزار خواهند شد. یکی انتخابات مجلس شورای اسلامی و دیگر انتخابات خبرگان رهبری در اسفند 94 برگزار می گردد.
با نزدیک شدن به ماه های نزدیک به انتخابات، نام ها، ائتلاف ها و اظهارات انتخاباتی نیز به مرور افزایش می یابند و هر آن نامی به میان می آید که می تواند بر انتخابات تاثیرگذار باشد. برای انتخابات مجلس شورای اسلامی، اصلاح طلبان بیشتر بر نامه هایی مانند محمدرضا عارف، حجت الاسلام ناطق نوری و علی لاریجانی مانور می دهند و در انتخابات خبرگان نیز سعی دارند تا اکثریت مورد توافق خود را که شامل محور هاشمی- خمینی و روحانی می شوند، وارد کارزار تبلیغات انتخاباتی کنند.
اما در این میان نام سید حسن خمینی در ماه های اخیر به انحنای مختلف پررنگ شده و اصلاح طلبان و رسانه های وابسته به این جریان، وی را به عنوان نامزد مورد وثوق خود بارها معرفی و رپرتاژ آگهی های فراوانی نیز برای او تهیه کرده اند. شخصیت ها و رسانه های اصلاح طلب، ورود خمینی جوان به عرصه سیاسی را نقطه ناامیدی تندروها و دلواپسان می دانند و عنوان می کنند که این دسته در مقابل او سنگ اندازی هایی در صورت ورود خواهند کرد. پیشبینی که خود نشان از طرح مظلوم نمایی از سید حسن و جنجال آفرینی پیش از موعد برای او را در نظر گرفته است. حاشیه سازی در انتخابات خبرگان با سواستفاده از نام سیدحسن خمینی، ماه هاست که در برنامه کاری طیف اصلاح طلب قرار گرفته است.
در آخرین اظهار نظر درباره ورود سیدحسن خمینی به انتخابات خبرگان، حجتالاسلام محسن غرویان از دیدار چند شب پیش خود با سیدحسن خمینی خبر داد و درباره کاندیداتوری یادگار امام در انتخابات مجلس خبرگان رهبری گفت: در این دیدار ایشان گفتند شرایط به گونهای است که باید بیایم و احساس تکلیف بیشتری در این زمینه دارم.
غرویان از جمله کسانی است که در چند ماه اخیر رایزنی های گسترده ای برای ترغیب سید حسن خمینی به انتخابات خبرگان داشته و بیشتر اخبار پیرامون این موضوع توسط وی منتشر می شود. وی که استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) در قم بود چندین سال است که از این موسسه خارج شده و با روی کار آمدن حسن روحانی به مدافع تمام قد و سرسخت سیاست ها و اقدامات این دولت تبدیل شده است.
دلیل اینهمه سرمایه گذاری چیست؟
آنچه مشخص است انتخابات مجلس خبرگان امسال برخلاف انتخابات پیش از آن، برای طیف خاصی اهمیت ویژه ای پیدا کرده و بر حضور پررنگ طرفداران خود در این انتخابات در اسفند 94 تاکید دارند. ترکیبی که آنها به دنبال آن هستند ایجاد ائتلافی در تهران و کسب اکثریت آرا در انتخابات خبرگان است. در این میان حسن روحانی، هاشمی رفسنجانی و سید حسن خمینی به عنوان شاخص ترین شخصیت های این ائتلاف معرفی شده اند و از کسانی چون مجید انصاری، محمود علوی و علی یونسی نام برده می شود.
یکی از وظایف اصلی مجلس خبرگان رهبری، نظارت بر رهبری و انتخاب رهبر است و مشخصا اصلاح طلبان خیزی که برای انتخابات خبرگان بردشته اند دست گذاشتن بر این امر است. چیزی که به صورت صریح عنوان نمی کنند اما در لفافه و با توجه به تحرکات غیرمعمول آنها در انتخابات جدید، قابل برداشت و حتی واضح است. اما ترکیب مجلس خبرگان به نحوی است که اجازه تندروی و اقدامات خارج از عرف این مجلس، به کسی داده نمی شود و همین ترکیب به نوعی خود در مقابل خواسته های این چنینی بازدارنده است. حتی در انتخابات هیات رئیسه مجلس، تنها کسانی توانستند به هیات راه پیدا کنند که حساسیت های سیاسی پیرامون آنها پایین تر بود و مانع از شکل گیری چندقطبی سیاسی و مرسوم شدند.
از سال 88 به مرور اقدامات و اظهارات سیدحسن خمینی بیشتر از گذشته توسط اصلاح طلبان رصد شد و مواضع و سکوت او در قبال فتنه 88 نیز این امر را مسجل ساخت، که آب دو طرف در یک جوی می رود. در آن ایام که خمینی ایام جوانی در 36 سالگی را سپری می کرد، بیشترین مانور تبلیغاتی پیرامون وی به برگزاری مراسم های رحلت امام خمینی (ره) و برخی مخالفت خوانی های وی نسبت به دولت وقت اختصاص می یافت. اما با ورود به پنجمین دهه زندگی، سرمایه گذاری رسانه ای پیرامون او افزایش یافت به نحوی که در چند سال اخیر، روزنامه ها و رسانه های اصلاح طلب حتی اظهارات و سخنان کلی و ساده سیدحسن خمینی را به عنوان تیتر نخست خود برگزیده اند و به رمزگشایی از آن می پرداختند!
اما برخی از مواضع نوه امام (ره) و دفتر تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) که مسئولیت آن با سید حسن خمینی است، در ایام فتنه و انتقاد ایشان به صدا وسیما در پخش سخنان بنیانگذار انقلاب اسلامی، دیگری جای شکی باقی نگذاشت که رویکرد خمینی جوان به سمت کسانی است که بر طبل تقلب و فتنه می کوبیدند که مشخصا طیف اصلاح طلب رهبری این جریان را در دست داشت. در ایام سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سال 88 و پس از حماسه مردمی 9 دی در محکومیت فتنه گران، صدا و سیمای جمهوری اسلامی اقدام به پخش مستندی با عنوان «شاخص» بر مبنای بیانات و رهنمود های امام(ره) کرد. سید حسن خمینی در 15 بهمن سال 88 طی نامه ای به عزت الله ضرماغی نسبت به آنچه «استفاده گزینشی از بیانات امام راحل» خواند، اعتراض کرد.
با توجه به آنکه غرویان درباره ورود قطعی سیدحسن خمینی گفته و هر چند این خبر توسط سایت جماران وابسته به سیدحسن خمینی تایید نشد و آن را برداشت شخصی دانست، این مورد را نیز می توان داشت اصلاح طلبان یکی از راه های کسب دوباره مشروعیت و مقبولیت را سینه زدن زیر عَلَم سیدحسن خمینی می دانند و مواضع و اظهارات وی را تاییدکننده سیاست ها و اقدامات سیاسی خود تفسیر می کنند. بنابراین ورود خمینی به انتخابات با تبلیغات گسترده این طیف روبه رو خواهد شد تا از وی یک شخصیت جناحی و سیاسی در افکار عمومی بسازند و در صورت نیاز تمام برگ های برنده وی را در زمان انتخابات با توجه به همزمانی دو انتخابات بسوزانند.
علاوه بر اصلاح طلبان، هاشمی رفسنجانی در چند وقت اخیر، سیدحسن خمینی را مورد عنایت و حمایت بی سابقه ای قرار داده و پیشاپیش ورود او را به خبرگان مبارک دانسته است. سرمایه گذاری بر روی سیدحسن خمینی توسط هاشمی رفسنجانی و احزاب و رسانه های حامی وی، نشان از ایده های فراتر از عضویت صرف خبرگان شدن سید حسن را دارد. به نظر می رسد، برای اینکه سید حسن خمینی، سرمایه معنوی و میراثی را که وی به گرده می کشد، به راحتی از دست ندهد، می بایست به جای گره زدن سرنوشت خود به جناح های سیاسی و هزینه کردن برای یک جریان، بر اصولی تاکید کند که جد بزرگوارشان در راه آن مجاهدت کردند و جمهوری اسلامی بر اساس آن شکل گرفت. ورود به مجلس خبرگان هر چند ممکن است برای سیدحسن خمینی، امری سخت نباشد اما ادامه این مسیر در کارزار عرصه سیاسی و بیطرفانه عمل کردن، به مراتب سخت و آزمونی دشوار خواهد بود.
بنابراین اینکه شخصی تیتر یک روزنامه ها و رسانه های اصلاح طلب به مدت مدیدی باشد و خود فرد نیز هر چند سعی کند خود را بیطرف یا خارج از بازی های سیاسی نشان دهد، موید آن است که مجموعه رفتارها، سوابق، اظهارات و حضور در مجالس خاص، یا دامن زدن به آن موج تبلیغاتی است یا مورد خوشایند بودن چنین رویکردی نسبت به خود است. در موارد اخیر دعوت هایی که شخصیت ها و روزنامه های اصلاح طلب نقل قول کننده آن هستند سید حسن خمینی برای یکبار هم نشده که حضور خود را در انتخابات تایید یا تکذیب کند و روندی کج دار و مریز را در پیش گرفته تا با کمترین هزینه از خود، شاهد بالاترین رپرتاژ خبری حول و حوشش باشد.
فرهنگ نیوز