جای خالی آفریقا و آمریکایجنوبی در سفرهای خارجی رئیسجمهور

به گزارش بصیر به نقل از خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، تعامل سازنده با جهان یکی از شعارهای اصلی و بسیار مورد تاکید حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور چه قبل از ایام انتخابات 24 خرداد 92 و چه بعد از آنکه وی موفق شد با کسب حداکثر آرا یازدهمین رئیسجمهور ایران شود، بود.
در این گزارش سعی میشود نگاهی به سفرهای خارجی روحانی از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم داشته باشیم که در یک نگاه کلی این نتیجه گرفته میشود که روحانی برخلاف محمود احمدینژاد که بیشترین سفرهای خارجی خود را به کشورهای آمریکای لاتین و بخصوص ونزئلا داشته حداقل در طول این 7 ماه علاقهای برای سفر به این منطقه از دنیا نداشته و تنها به یک سفر اروپایی سوئیس، دو سفر آسیایی به عمان و قرقیزستان و یک سفر نیز به آمریکا داشته است.
روحانی پیشتر در جریان سفر خود به خوزستان و در تشرح سیاستهای خارجی دولت یازدهم با تاکید بر اینکه اولویت برای ما کشورهای اسلامی همسایه و منطقه است اما در عین حال تعامل سازنده با همه جهان را مدنظر داریم گفته بود: « بعضیها فکر میکنند که ما باخارجیها خوششمان می آید بنشینیم، لبخند بزنیم و قهوه بخوریم. اما لبخندها و بحثها برای چی است؟ اصلا اعتمادسازی و تعامل سازنده برای چی است؟ برای این است که کشور پیشرفت کند، کشور خودمان. تمام این تلاشها برای این است که کارآفرینان اگر چیزی از دنیا میخواهند بخرند، راحتتر بخرند، در شرایط رقابتی بخرند و مجبور نشوند از یک کشور واز یک بازار جنس خود را بگیرند.
قرقیزستان اولین مقصد سفرهای خارجی روحانی
روحانی رئیسجمهور پنجشنبه 21 شهریور ماه تنها یک ماه پس از تکیمل حداکثری کابینهاش در اولین سفر برون مرزی خود به منظور شرکت در اجلاس شانگهای به قرقیزستان سفر کرد.
روحانی در فرودگاه مهرآباد ضمن تاکید بر اهمیت اجلاس شانگهای گفته بود: به دعوت رسمی رئیس جمهور قرقیزستان عازم بیشکک میشوم و در حاشیه اجلاس شانگهای با روسای جمهور روسیه و چین و مقامات سایر کشورها دیدار و گفتگو خواهم کرد.
شرکت و سخنرانی در نشست سران سازمان همکاری شانگهای، دیدار با سران کشورهای حاضر در اجلاس، دیدار با ایرانیان مقیم قرقیزستان، دیدارهای دوجانبه با مقامات حاضر در اجلاس شانگهای و … از عمده برنامههای سفر روحانی به قرقزستان بود.
نیویورک؛ دومین سفر خارجی و اولین سفر آمریکایی رئیسجمهور
سفر به نیویورک هم برای خود دولت و هم برای مردم و هم برای رسانههای داخلی و خارجی بسیار مهم به نظر میرسید تا ببیند که آیا رئیسجمهوری که هنوز کابینهاش صدردصد کامل نشده به آمریکا سفر خواهد کرد یا خیر و همواره قطعی شدن سفر رئیسجمهور به نیویورک از سوالهایی بود که خبرنگاران با دیدن مقامات دولتی به طرح آن میپرداختند که در این میان محمدرضا صادق مشاور رئیس جمهور در ایام رای اعتماد مجلس به وزرا گفته بود هنوز این سفرها نهایی نشده است. در حال حاضر مهمترین مسئله بحث شکلگیری کابینه و دولت است و تصمیمات برای سفرهای خارجی بعداً گرفته میشود.
با همه تفاصیل دومین سفر رئیس جمهور به منظور شرکت در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک در تاریخ اول مهرماه 92 صورت گرفت.
روحانی پیش از ترک تهران در گفتگو با خبرنگاران گفت: متاسفانه در طول سالهای گذشته چهره ملت ایران که ملتی بزرگ، با تمدن و با فرهنگ است به گونه دیگری تصویر شده، در حالی که امروز مرکز ثبات منطقه بوده و به دنبال صلح و امنیت بین المللی است و اولین هدف از این سفر این است که بنده و همکارانم تلاش خواهیم کرد در فرصت هایی که برایمان به وجود می آید، بتوانیم چهره واقعی ملت ایران را به عنوان ملتی صلح دوست و با فرهنگ به جهانیان معرفی کنیم.
این سفر دوشنبه 1 مهرماه انجام شد و روحانی عصر دوشنبه به وقت محلی با استقبال محمد خزاعی سفیر و نماینده دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد و جمعی از مسوولان و کارمندان دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل، وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.
رییسجمهور در اولین حضور خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد علاوه بر سخنرانی در این اجلاس و تبیین نظرات ملت ایران درباره مهمترین مسائل بین المللی، دیدارهایی با روسا و مقامات سایر کشورها و همچنین ایرانیان مقیم نیویورک داشته است.
همراهان وی در این سفر نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور، نجفی رییس سابق سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، صادق مشاور رسانهای رییس جمهور و حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهور و همچنین دستغیب و مره صدق دو تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بودند.
اولین سخنان روحانی پس از ورود به نیویورک
حجتالاسلام حسن روحانی رییسجمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت در شصت و هشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده است، در بدو ورود به فرودگاه جان اف کندی، در گفتگو با خبرنگاران در تشریح اهداف و برنامه های سفر خود، اظهار داشت: در جریان این سفر علاوه بر سه سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، اجلاس خلع سلاح و مجمع وزرای امور خارجه غیرمتعهدها، دیدارها و ملاقاتهایی با سران منطقه، مقامات اروپایی و برخی رهبران دیگر کشورها نیز خواهیم داشت.
سفر به نیویورک بهترین فرصت برای روحانی بود تا آنچه را که او همیشه بر معرفی چهره جدید ایران تاکید داشت را در دیدارهای دوجانبه و چند جانبه خود و همراهانش نشان دهد.
دیدار با رئیسجمهور اتریش دیدار با رئیس جمهور فرانسه و گفتوگو با رهبران جامعههای اسلامی آمریکا، دیدار و سخنرانی در جمع ایرانیان مقیم آمریکا مصاحبه با شبکه و رسانههای آمریکایی و ….. از عمده برنامههای روحانی در نیویورک بود.
سفر به نیویورک یک دستاورد دیگر برای ایران به همراه داشت که البته این دستاورد چند روز بعد به تصویب اکثریت اعضای سازمان ملل رسید و آن تصویب قطعنامه جهان عاری از خشونت و افراط بود که پیشنهاد آن را روحانی در نطق خود در سازمان ملل ارائه داده بود.
اما سفر به نیویورک یک حاشیه فراتر از متن برای شخص رئیسجمهور و دولت وی به همراه داشت. گفتوگوی تلفنی روحانی با باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا واکنشهای بسیاری چه در داخل کشور و چه در خارج به همراه داشت که موافقان و مخالفان این اقدام روحانی نیز در بدو ورود وی به تهران در فرودگاه مهرآباد با حمل پلاکاردها و سر دادن شعارها واکنش خود را به این اقدام رئیسجمهور نشان دادند.
گفتوگوی تلفنی دو رئیسجمهور را پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری در قالب خبر فوری بر روی خروجی خود گذاشت اما حرف و حدیثهای فراوانی در این رابطه که چه کسی پیشنهاد این گفتوگوی تلفنی را داده است بر سر زبانها جاری بود. طرف آمریکایی مدعی بود که پیشنهاد این گفتوگو را ایرانیها داده بودند اما رئیسجمهور روحانی عقیده دیگری داشت و معتقد بود که پیشنهاد گفتوگوی تلفنی را آمریکاییها بارها مطرح کرده بودند که در نهایت در هنگام خروجش از هتل محل اقامت با موبایل سفیر ایران در آمریکا تماس گرفته میشود و وی نیز این پیشنهاد را قبول میکند.
در این گفت وگوی تلفنی، دو طرف بر اراده سیاسی برای حل سریع مساله هسته ای تاکید کرده و زمینه را برای حل موضوعات دیگر و همکاری در مسائل منطقه ای مورد توجه قرار دادند.
در این گفت وگوی تلفنی روسای جمهوری ایران و آمریکا، همچنین وزرای امور خارجه خود را مامور کردند تا زمینه همکاری های لازم را هر چه زودتر فراهم آورند.
حسن روحانی شنبه 6 مهر پس از سفری فشرده و پرکار به مقر سازمان ملل متحد، نیویورک را به مقصد تهران ترک کرد.
داووس سوئیس سومین سفر خارجی و نخستین سفر اروپایی روحانی
سومین سفر خارج از مرز روحانی برای شرکت دراجلاس مجمع جهانی داووس بود.
وی ظهر (چهارشنبه) 2 بهمن ماه به وقت محلی برای شرکت در چهل و چهارمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس وارد سوئیس شد.
در این سفر ظریف وزیر امور خارجه، زنگنه وزیر نفت و فریدون دستیار ویژه رییسجمهوری را همراهی کردند، دیدار با برخی سران کشورهای حاضر در اجلاس، دیدار با دبیرکل مجمع جهانی اقتصاد، مصاحبه با برخی شبکههای تلویزیونی بینالمللی و دیدار با مدیران ارشد رسانهها و مدیران و صاحبان صنایع و شرکتهای بزرگ جهان از جمله برنامههای رییس جمهوری در این سفر بود.
عمان، چهارمین مقصد سفرهای خارجی روحانی
سفر به عمان چهارمین سفر خارجی و همچنین نخستین سفر به یکی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بود. این سفر در آخرین روزهای پایانی سال 92 یعنی 21 اسفند صورت گرفت که رئیسجمهور در تشریح دلایل سفر خود به عمان گفته بود کشورهای جنوب خلیج فارس و دریای عمان بهخاطر آبراه استراتژیک “هرمز” اهمیت ویژهای پیدا میکند و عمان که یک سمت تنگه هرمز است نیز برای ما که سمت دیگر این تنگه هستیم از اهمیت خاصی برخوردار است.
از طرفی سفر به عمان نخستین سفر خارجی روحانی به منظور دیدار دوجانبه با بالاترین مقام عالی آن کشور به حساب میآمد که به گفته خود رئیسجمهور سفرهای خارجی پیشین وی عمدتا جهت شرکت در اجلاسها و کنفرانسهای مختلف بوده است.
حالا قرار است رئیسجمهور اواخر این هفته (احتمالا 7 فرودین) به افغانستان سفر کند. این سفر اولین سفر خارجی رئیسجمهور د رسال 93 خواهد بود که جهت حضور در جشن جهانی نوروز صورت میگیرد.
رئیسجمهور در پایان سال 93 یعنی 7 ماه پس از روی کار آمدن دولت یازدهم چهار سفر خارجی انجام داده است که در این میان تاکنون به هیچ کدام از کشورهای آمریکای جنوبی و آفریقایی که محمود احمدینژاد رئیسجمهور قبل بیشترین سفر را در طول 8 سال به این مناطق داشته است انجام نداده است؛ حال باید منتظر ماند و دید که روحانی در سال 93 مبنای سفرهای خارجی بر اساس چه موضوعاتی و به کدام کشورها اختصاص خواهد داد.
انتهای پیام/