توان سایبری ایران در حال تقویت است/موشکهای ایران تمام منطقه را پوشش میدهند
بصیر، نسخه خلاصه و غیرطبقهبندی شده گزارش وزارت دفاع آمریکا با موضوع توان نظامی ایران روز سهشنبه منتشر شد.
در این گزارش که به سفارش کنگره تهیه شده، پنتاگون عنوان کرده است که از زمان حصول توافق هستهای میان ایران و گروه موسوم به 1+5، توان تهاجمی ایران در فضای سایبری به تدریج تقویت شده و همزمان دقت موشکهای بالستیک ایران افزایش یافته است.
بخشی از این گزارش که به برنامه موشکی ایران مربوط میشود، شباهت زیادی به گزارش دو سال اخیر دارد. در این بخش بار دیگر عنوان شده است که ایران در حال حاضر «ذخیره قابل توجهی از موشکهایی دارد که قادرند سرتاسر منطقه از جمله پایگاههای نظامی ایالات متحده و اسرائیل را هدف قرار دهند.»
این اولین گزارش سالانه پنتاگون در مورد ایران از زمان حصول برنامه جامع اقدام مشترک است. متن کامل گزارش که شامل جزئیات طبقهبندی شده است، روز 31 می (دو ماه پیش) به کمیته دفاعی کنگره تحویل داده شده است.
هرچند در نسخه خلاصه گزارش تنها یک خط به توان سایبری ایران اختصاص یافته، اما به نوشته پایگاه بلومبرگ همین بخش جزئی انعکاسدهنده مطلبی است که اخیرا در گزارش موسسه واشنگتن عنوان شده است. در گزارش این موسسه آمده بود که عملیاتهای سایبری ایران «از ابزاری با فناری پائین برای ضربه زدن به دشمنان، به ستونی از مفهوم امنیت ملی تبدیل شده است.»
در گزارش وزارت دفاع آمریکا هرچند به توافق هستهای اشاره شده، اما ارزیابیای در مورد میزان پایبندی طرفین به آن ارائه نشده است. با این حال در این گزارش گفته شده است که «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران از خصومتورزی با ایالات متحده خودداری میکند، اما آیتالله علی خامنهای رهبر ایران همچنان «بدبینی دیرینه و عمیق خود به نیات ایالات متحده را حفظ کرده است.»
در بخش دیگری از این گزارش عنوان شده است که ایران ضمن تلاش برای حفظ کنترل بر مناطق راهبردی از جمله تنگه هرمز، به «فعالیتهای مخفیانه» ادامه میدهد. وزارت دفاع آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را هم به حمایت از تروریسم متهم کرده است.
در ادامه متن کامل این سند یک صفحهای آمده است:
در تاریخ 14 جولای 2015، ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان (1+5) برنامه جامع اقدام مشترک را امضا کردند. هدف از این توافقنامه، محدود کردن برنامه هسته ای ایران به ازای کاهش مرحله به مرحله تحریمهای اقتصادی بود. ایران به واسطه برجام فرصتهایی برای تعامل مجدد با جامعه بینالملل، روابط تجاری و رسیدن به سطحی از شکوفایی اقتصادی که این کشور از زمان انقلاب اسلامی 1979 به دنبال آن بوده است، به دست آورده است. ایران معتقد است که رسیدن به شکوفایی اقتصادی طبیعتا این کشور را به رهبر خاورمیانه بدل میکند. حسن روحانی رئیسجمهور ایران که دولتش متمایل به گفتوگوی گستردهتر است، تلاش زیادی برای خودداری از خصومتورزی با ایالات متحده در طول مذاکرات 1+5، انجام داده است. (آیتالله) علی خامنهای رهبر معظم و فرمانده کل قوای ایران موافقت مشروط خود با برجام را ابراز کرده، اما همچنان بدبینی دیرینه و عمیق خود به نیات ایالات متحده را حفظ کرده است.
ایران به توسعه توانمندیهایش برای دفاع از خاک این کشور و کنترل مسیرهای نزدیک شدن، از جمله تنگه هرمز، در زمان درگیری نظامی، ادامه میدهد. ایران در حال به کارگیری سامانههای تسلیحاتی کشندهتری از جمله مینهای دریایی پیشرفتهتر و موشکهای بالستیک، زیردریاییهای کوچک اما توانمند، پهپادهای مسلح، سامانههای موشک کروز ساحلی، هواپیماهای تهاجمی و موشکهای بالستیک ضدکشتی، است. تمام نیروهای ایران همچنان به برگزاری مرتب تمرینات آمادگی که با هدف تقویت توان بازدارندگی و به نمایش گذاشتن مزیت متقارن انجام میشوند، ادامه میدهند. ایران به طور تدریجی در حال تقویت توانمندیهای تهاجمی سایبری هم هست.
فعالیتهای مخفی ایران هم همچنان بدون وقفه ادامه دارد. نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هنوز هم ابزار کلیدی سیاست خارجی و اعمال قدرت این کشور به خصوص در عراق، سوریه، لبنان، بحرین و یمن به شمار میآید. نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به تلاشهایش برای تقویت دسترسیاش به کشورهای خارجی و توانش برای حمایت و انجام حملیات تروریستی برای حفاظت و پیشبرد منافع ایران ادامه میدهد.
از زمان جنگ ایران-عراق، تهران بر توسعه و به کارگیری موشکهای بالستیک برای اعمال قدرت و مقابله با تهدیدات فرضی اسرائیل، ایالات متحده و نیروهای متحده آنها در خاورمیانه، تأکید بسیاری داشته است. ایران «ذخیره قابل توجهی از موشکهایی دارد که قادرند سرتاسر منطقه از جمله پایگاههای نظامی ایالات متحده و اسرائیل را هدف قرار دهند. رژیم همچنان به توسعه موشکهای پیشرفتهتر ادامه میدهد. ایران اعلام کرده است که قصد دارد از سال 2016 به بعد، ماهوارهبری پرتاب کند که در صورت بازطراحی به صورت یک موشک بالستیک، میتواند به برد موشکهای بالستیک قاره پیما هم برسد.
دانا