آپنه و خر و پف هنگام خواب در سنین پایین
بصیر،
به گزارش پایگاه خبری سلامانه، زمانی که ماهیچه انتهایی حلق در حالت خواب شل میشود و در نتیجه زبان به عقب برمیگردد و به راههای هوایی فشار وارد میکند، اصطلاحا خر و پف میگویند. در این حالت هوایی که در مجرای تنفسی جریان دارد، کام نرم و زبان کوچک که از نرمترین و سبکترین اجزای در این ناحیه هستند را به لرزش وامیدارد و صدای خر و پف از آن ناشی میشود.
برخی عوامل به طور کل در تنگ شدن مجاری تنفسی نقش دارند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– مصرف الکل یا داروهای آرامبخش که باعث کاهش تن عضلانی میشود.
– بزرگ شدن لوزهها و آدنوئیدها (لوزه سوم که شبیه لوزه است و در پشت بینی قرار گرفته است)
– بلند بودن زبان کوچک یا کام نرم
– انسداد مجاری بینی در اثر پولیپ، انحراف تیغه بینی، آلرژی یا سرماخوردگی
– افزایش وزن که باعث افزایش بافت گردن شده و تنفس را سختتر میکند
– تورم بافتها در اثر استعمال سیگار
– کمکاری تیروئید
25 درصد کودکان سه تا هفت ساله دچار مشکلهای تنفسی هنگام خواب هستند. در حالی که آپنه تنفسی از جمله مشکلهایی است که باید مدنظر گرفته شود و تحت درمان قرار گیرد، متاسفانه نیمی از مبتلایان اصلا تحت درمان قرار نمیگیرد. در این افراد در دراز مدت زمانی که مجاری بینی کاملا بسته شد، هوا دیگر به راحتی جریان نخواهد داشت و فرد برای دفعات متوالی در طول خواب دچار وقفه تنفسی میشود. البته آپنه باعث خفگی نمیشود زیرا به محض آنکه بدن در حالت کمبود اکسیژن قرار بگیرد به حالت هشدار در میآید و با بیداری فرد، راههای تنفسی باز میشود.
آپنه به 3 شکل مختلف وجود دارد اما آپنه انسدادی خواب، شایعترین شکل آن است و زمانی بروز میکند که راههای تنفسی تنگ شده و جلوی عبور هوا گرفته میشود. 40 درصد کودکانی که دچار خر و پف هستند از این نوع از آپنه رنج میبرند./آ