گزارشی از بحران خشکسالی درهرمزگان؛

از تجربه دمای 67درجه در تابستان هرمزگان تا کمبود 900 لیتر بر ثانیه آب در بندرعباس

بصیر، استان هرمزگان هشتمین استان کشور به لحاظ مساحت است که جنوب هرمزگان را آبهای گرم خلیج فارس و دریای عمان در نواری به طول تقریبی 900 کیلومتر دربرگرفته که دارای اقلیم گرم و مرطوب است و اکثر نواحی در محدوده مناطق گرم و خشک قرار دارد.

هرمزگان ازمناطقی است تحت تاثیر آب و هوای بیابانی و نیمه بیابانی بوده و دارای تابستان های طولانی و گرم بوده و میزان رطوبت در نواحی ساحلی در تابستان بسیار بالا بوده و حتی به صددرصد نیز می رسد.

از سویی گرم‌شدن زمین یا گرمایش زمین پدیده‌ای است که منجر به افزایش میانگین دمای سطح زمین و اقیانوس‌ها شده‌ که خشکسالی شدید، گرمای سوزان و توفان‌های وحشتناک بهمراه دارد و به اعتقاد محققان با افزایش دما میزان بارش ها کاسته  شده که خشکسالی و از بین رفتن سفره‌های آب زیر زمینی را بهمراه دارد.

در سال های اخیر فعالان محیط‌زیست امکان و احتمال وقوع پدیده خشکسالی و خطر کاهش میزان بارندگی‌ها را کشور گوشزد کرده بودند که این پدیده بیش از 18 سال است دامن گیر استان بیابانی هرمزگان شده و موجب کاهش میزان بارش و افزایش میزان دما شده است.

مجتبی حمزه نژاد، کارشناس سازمان هواشناسی استان هرمزگان با بیان اینکه تغییر اقلیم در منطقه موجب افزایش دما در استان می باشد، گفت:افزایش فعالیت های انسانی و صنعتی شدن منطقه، ساخت بلند مرتبه ها و تغیی توپوگرافی از عوامل تاثیر در افزایش دما و تغییر اقلیم می باشد.

وی اظهار کرد: بارش ها در هرمزگان از اواسط مهر ماه آغاز می شود که در سال اخیر میانگن بارش ها کاهش داشته از سوی دیگر دمای هوای هرمزگان در سال 95 تا 1/5 درجه سانتیگراد افزایش داشته است.

بروز 18 سال خشک‌سالی‌های پیاپی در استان هرمزگان موجب تقلیل یافتن شدید منابع آبی استان و فشار بر لایه‌های آب زیرزمینی شده که  از 168 حلقه چاه ، 58 حلقه به طور کامل خشک ، 67 حلقه شور و غیرقابل استفاده شده و تنها 43 حلقه با ظرفیت پایین در مدار قرار داشته باشند .

استمرار خشکسالی بی سابقه هرمزگان در چهل سال اخیر و کاهش نزولات جوی ، تامین آب در شهرهای هرمزگان به ویژه در شهر بندرعباس مرکز استان را بسیار وخیم کرده و از بحران فراتر رفته است.

بحران کمبود آب در بندرعباس

هوشنگ ملایی،مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای هرمزگان با اشاره به برداشت آب از سد میناب گفت: از ابتدای امسال تا پایان مردادماه تنها 30 درصد حجم سد استقلال میناب آبگیری شده که از این میزان 20 درصد مصرف و تنها 10 درصد باقی مانده که تا پایان آذر به پایان می رسد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان اظهار کرد:درحال حاضر نیاز آبی شهرهای استان هرمزگان چهار هزار و 195 لیتر بر ثانیه بوده در حالی که متوسط میزان تولید آب فعلی سه وهزارو 295لیتر بر ثانیه است و 900 لیتر بر ثانیه کمبود آب دارد .

مدیرعامل آب وفاضلاب هرمزگان اظهار داشت: در حال حاضر در شهر بندرعباس 490 لیتر بر ثانیه کمبود آب داریم که عمده این کمبود در غرب و شمال غرب و بخش صنایع می باشد.
قصمی، بهره برداری از آب شیرین کن 100 هزار متر مکعبی بندرعباس را از جمله منابع آبی جایگزین این شهر دانست وافزود: درحال حاضراین پروژه 25 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و مجموع سرمایه گذاری آن 240 میلیون دلار است که در صورت تامین 150 میلیون دلار آن از طریق صندوق توسعه ملی، 80-70 درصد این پروژه تامین مالی خواهد شد.

تجربه دمای 67درجه در هرمزگان

ارجمند،مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان هرمزگان اظهار کرد: 10 درصد از افزایش مصرف نیروی برق کشور در سال جاری مربوط به استان هرمزگان بوده است و پیک بار امسال استان هرمزگان در تاریخ 12 مرداد ماه به 2050 مگاوات رسید.
وی با بیان اینکه  10 درصد از افزایش مصرف نیروی برق کشور در سال جاری مربوط به استان هرمزگان بوده است، اظهار کرد: 150مگاوات از این برق مصرفی کشور در هرمزگان مصرف شده که بیشترین پیک مصرف در 12 مرداد ماه بوده است.
ارجمند بیان کرد: تابستان امسال شاهکاری برای صنعت برق بود و با وجود داشتن بیش از 10 روز با feels like temperature بالای 57 درجه و ماکسیمم feels like temperature حدود 67 درجه جهنم گرمای شدید را در استان شاهد بوده ایم.
دانا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا