ورود کارتهای اعتباری به بازار؛ خوب یا بد؟!/ جای خالی حمایت از تولید داخلی در طرحهای اقتصادی دولت
بصیر، رکود در بازارهای اقتصادی ایران، دولت را به فکر راهکارهایی برای برون رفت از این شرایط انداخته است. در این ارتباط، دولتیها سیاستهای متفاوتی را در جامعه به اجرا گذاشتهاند که تاکنون نتیجهای به دنبال نداشته است. نمونه اخیر این برنامهها ورود کارتهای اعتباری سه رنگ به بازار به منظور ایجاد رونق اقتصادی در کشور است.
این کارتها توسط بانک مرکزی در سه رنگ و سه مبلغ 10، 30 و 50 میلیون تومانی به متقاضیان عرضه میشود و آنان میتوانند از طریق این کارتها از مراکز مختلف خرید کنند.
امکان نقد کردن کارتها به راحتی وجود دارد
اولین موضوعی که جالب توجه است اینکه، امکان نقد کردن این کارتها به راحتی وجود دارد و خریداران میتوانند پول نقد را از فروشندگان (البته با انجام یکسری رایزنیهای خاص) دریافت کنند.
اظهارات رئیس بانک مرکزی نشان میدهد که دولت برای مقابله با این مشکل تمهید ویژهای نیاندیشیده است؛ به طوریکه وی تصریح کرده در صورت وصول پول نقد توسط افراد از طریق این کارتهای اعتباری، سوءپیشینه برای آنها در نظر گرفته میشود و در مراحل بعدی به آنها کارت اعتباری تعلق نمیگیرد.
به نظر نمیرسد که برخی افراد سودجو با این نوع برخورد از مبادرت به نقد کردن کارتهای مورد بحث امتناع کنند.
نقد شدن کارتهای اعتباری توسط افراد سو چند مشکل را در جامعه به وجود میآورد. اول اینکه؛ هدف دولت در ایجاد رونق اقتصادی در کشور به دست نمیآید و دوم، نقدینگی زیادی به جامعه وارد میشود که معلوم نیست در چه جایی هزینه خواهد شد.
موضوع دیگر که باید در رابطه با کارتهای اعتباری جدید به آن توجه کرد اینکه، الزامی برای خرید کالاهای ایرانی توسط این کارتها وجود ندارد و به این ترتیب، حمایت از تولید داخلی توسط دولت در این طرح مغفول مانده است.
غفلت دولت از حمایت از تولید ملی در یکی از طرحهای مهم اقتصادی
مهم اینکه؛ در حال حاضر یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری، کارشناسان و اقتصاددانان کشور حمایت از تولیدات داخلی به منظور ارتقای وضعیت اقتصادی کشور است و در این شرایط مغفول ماندن این امر در یکی از طرحهای مهم اقتصادی کشور تعجب برانگیز است.
گفتنی است؛ کارشناسان اقتصادی مختلف اعلام کردهاند که راهحلهای دیگری برای کمک به خروج وضعیت اقتصادی کشور از رکود وجود دارد که در آنها حمایت از تولیدات داخلی در دستور کار قرار میگیرد و امکان بهرهبرداری سودجویان نیز کاهش مییابد. امّا؛ به نظر میرسد که دولت فعلی تمایلی به گوش دادن به نظرات کارشناسان ندارد و به همین دلیل تا کنون طرحهای مختلف به شکست منجر شده است. بر کسی پوشیده نیست که تا کنون دولت فعلی طرحهای مختلفی را در زمینه صنایع، مسکن و تولیدات به منظور ایجاد تحرک اقتصادی به اجرا گذاشته، امّا؛ هیچکدام آنها تا کنون به نتیجه نرسیده است.
با توجه به تمامی آنچه گفته شد، به نظر نمیرسد که کارتهای اعتباری سه رنگ جدید نیز بتوانند گره ای از مشکلات اقتصاد کشور بگشایند. چرا که از همین ابتدا دلایل متقنی وجود دارد که نشان میدهد راه برای بهرهبرداریهای نادرست از آنها باز است و بررسیهای کارشناسی نیز در این مورد به درستی انجام نشده است.
ناگفته پیداست که تلاش تمامی گروهها، احزاب و طرفها برای بهبود اوضاع در کشور ستودنی است، امّا؛ زمانیکه این تلاشها بدون بررسیهای کارشناسانه انجام شود به هدر رفت انرژی کشور میانجامد و به همین دلیل لازم است که در برنامههای اقتصادی مختلف با بررسی دقیق جوانب موضوع اقدام شود تا ضرر جمعی کشور به حداقل برسد.
دانا