تجملات امروزی، جایگزین ازدواج های ساده در گذشته
بصیرنیوز،سید محمد علی گلاب زاده مورخ و پژوهشگر کرمانی در خصوص سنت ازدواج در گذشته و تفاوت ازدواج های های گذشته و حال گفت: در گذشته ازدواج ها بر دو محور اساسی و بنیادی صورت سادگی و دیگری محور صدق، صفا و راستی بود.
این پژوهشگرادامه داد: اگر زمینه ی دیدار پسر و دختر قبل از ازدواج فراهم می شد و یکدیگر را می پسندیدند ، ازدواج می و اگر این زمینه فراهم نمی شد به بیان بزرگترها اکتفا می کردند.
وی با اشاره به رسم و رسوم در گذشته عنوان کرد: در گذشته کسی وجود داشت که کار دلالی را انجام می داد و به عنوان دلاله و کسی که واسطه ی ازدواج قرار می گیرد و خیرخواه است، فعالیت داشت.
این مورخ و پژوهشگر کرمانی عنوان کرد: دلاله دختری را بر اساس سفارشی که به او شده بود ،می پسندید حتی در حمام های زنانه می رفت و خصوصیات یک دختری که مورد نظر و دلخواه خانواده ی پسر بود را در نظر میگرفت و تمام تلاشش این بود که از خط و خطوط صداقت پایین نرود و سخنی نگوید که فردا عکس آن ثابت شود و دلاله کار و کاسبی خود را از دست ندهد.
گلاب زاده بیان داشت: صداقت دلاله نکته ی مهمی بود که به آینده ی شغلی او را تضمین می کرد چرا که مردم با هم مشورت می کردند که کدام واسطه و دلاله کلامش به واقعیت نزدیکتر و با صداقت همراه است.
وی افزود: بازار نیز یکی از مکان هایی بود که برای تحقیق و بدست آوردن اطلاعات خانواده ها کمک شایانی می کرد همچنین حمام های مردانه و زنانه محل بحث در زمینه ی ازدواج و بدست آوردن اطلاعات بود.
این پژوهشگر بیان داشت: در گذشته بیشتر سعی می شد، قبل از ازدواج افراد چشم هایشان را باز کنند تا آگاهانه وارد شوند ولی بعد از ازدواج چشم هایشان را می بستند تا بسیاری از ضعف ها و کاستی ها دیده نشود .
گلاب زاده با تاکید بر این که سادگی و صداقت به عنوان یک اصل در ازدواج های گذشته مطرح بود، تشریح کرد: مثلا در گذشته افراد وقتی برا بله برون و یا رضا کنون برای رضایت گرفتن دختر جهت ازدواج می رفتند، خانواده ی پسر مختصر شیرینی با خود همراه داشتند و خانواده ها اکتفا می کردند همچنین خانواده ها اصراری برای این که چوب لای چرخ هم بگذارند، نداشتند.
این مورخ و پژوهشگر کرمانی اظهار داشت: در گذشته دخترها به کم راضی بودند به خصوص در سال های اول ازدواج می گفتند که اول بخور نون تره بعد یک عمر بخور نون کره.
وی عنوان داشت: آنچه که در گذشته وجود داشت سادگی بود دقیقا خلاف آنچه در امروز می بینیم تشریفات و تکلفات جایگزین سادگی شده است به همین دلیل پایه ی خانواده سست شده است.
این مورخ و پژوهشگر کرمانی مطرح کرد: طلاق، جدایی و تجرد بعد از تاهل قبحی در گذشته بوده است که متاسفانه امروزه شکسته شده است،لذا در برخی از شهرها میزان طلاق بسیار پایین بود و در روستاها اصلا وجود نداشت ولی متاسفانه امروزه به دلیل عدم صداقت و تکلفاتی که به محیط خانواده ها راه پیدا کرده می بینیم علاوه بر این که سنت پیامبر کمتر انجام می شود ، پای طلاق هم به خانواده ها باز شده است.