آینده پهپادها در جنگ ها چگونه خواهد بود؟
بصیرنیوز،ماه گذشته حضور هواپیماهای بدون سرنشین یا پهپادها در ناوگان ارتش آمریکا وارد دوره سومین رییس جمهور این کشور شد. پهپادها اولین بار در زمان ریاست جمهوری جرج بوش پسر در ارتش آمریکا مورد استفاده قرار گرفتند و سپس در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما به دلیل سیاست های خاص وی برای حضور نظامی ارتش ایالات متحده در جنگ ها و عملیات نظامی در کشورهای مختلف جهان نقشی پر رنگ تر پیدا کردند.
اتفاقات یازدهم سپتامبر سال 2001 جهان را به قبل و پس از این روز تقسیم کرد. از همین تاریخ و با دستور جرج بوش، ایالات متحده در حالت جنگی با هر فرد، نهاد، سازمان و یا کشوری است که به نوعی با حوادث تروریستی 11 سپتامبر 2001 ارتباط داشته است. پس از روی کار آمدن ترامپ و فرمان مبنی بر ممنوعیت ورود اتباع چند کشور از جمله ایران در عین آزاد بودن ورود اتباع کشورهایی که به صورت مستقیم در عملیات های تروریستی در آمرریکا نقش داشته اند به این کشور، این دستورالعمل با چالش های زیادی روبرو شده اما در کلیات آن تفاوتی حاصل نشده است. روسای جمهوری آمریکا هنوز هم قدرت اجرایی بسیار بالایی برای حمله و انجام عملیات نظامی در هر کشوری دارند که آن را به نوعی با 11 سپتامبر مرتبط بدانند.
همین شرایط باعث شده باراک اوباما در سال 2013 دستورالعملی توصیه ای را با عنوان “فرایند تایید عملیات مستقیم در برابر اهداف تروریستی خارج از ایالات متحده” اجرا کند که در واقع نوعی قانون گذاری برای نحوه استفاده از پهپادها در عملیات نظامی به حساب می آمد و تلاش داشت این ابزارها را نیز به نوعی وارد چارچوب های حقوقی کرده و مانع از اجرای فعالیت های ضد حقوق بشری توسط آنها شود.
همین نکته نشان می دهد حتی ایالات متحده نیز نگران سو استفاده از پتانسیل های مرگبار هواپیماهای بدون سرنشین است و تلاش می کند با ایجاد ساز و کارهایی در عین ادامه استفاده از این تجهیزات، امکان بروز تلفات غیر نظامی را کاهش دهد. اما نگرانی ها درست از آنجا آغاز می شوند که رییس جمهور آمریکا نشان داده تمایل زیادی به رعایت ساختارهای حقوق بشری ندارد و بارها در سخنرانی های خود از برخورد شدید با کشورهایی که به ادعای او جزو دشمنان آمریکا به حساب می آیند صحبت کرده است.